ŽOBRÁCKE ŠIŠKY za pár centov – pripravíte ich totiž za lacný peniaz a sú krásne nadýchané a jemnučké!

Zdieľať článok na

Robila som ich napríklad aj dnes, nejedli sme doma mäso a tak som sa rozhodla namiesto vyprážaného syra pre sladkú dobrotu, ktorú všetci milujú – šišky. Tieto volala starká aj žobrácke šišky na vode – pripravíte ich totiž za lacný peniaz a sú krásne nadýchané a jemnučké!

Potrebujeme:

250 ml teplej vody

500 g hladkej múky

30 g rozpustenej Hery alebo masla

2 žĺtky

2 lyžice kr. cukru

2 lyžice rumu

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 lyžičky citrónovej kôry

štipka soli

1/2 kocky čerstvého droždia

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások – z trochy vody, cukru, múky a droždia. Počkáme asi 15-20 minút, kým kvások vyjde, potom ho primiešame k zvyšku surovín a vypracujeme jednotné cesto. prikryjeme a necháme asi 45-60 minút vykysnúť.  Potom cesto rozdelíme na cca 20-22 dielov a každý vyformujeme do tvaru guľôčky a prstom v  nej spravíme jamku. Ešte na 15 minút necháme podkysnúť a potom dáme do oleja smažiť ako klasické šišky. Smažíme prikryté pokrievkou, potom obrátime a  pokrievku zložíme a necháme dosmažiť.

Necháme odkvapkať a potom osušíme prebytočný olej obrúskom. Do jamky dáme džem, alebo lekvár a pocukrujeme.

Šišky sú krásne nadýchané a jemnučké, tajomstvo sa ukrýva vo vode, ktorú pridáte do cesta namiesto mlieka!

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.


Zdieľať článok na

You Might Also Like