ŽOBRÁCKE ŠIŠKY na vode za pár centov – mäkkučké a jemné ako vánok!

Spread the love

Robila som ich napríklad aj dnes, nejedli sme doma mäso a tak som sa rozhodla namiesto vyprážaného syra pre sladkú dobrotu, ktorú všetci milujú – šišky. Tieto volala starká aj žobrácke šišky na vode – pripravíte ich totiž za lacný peniaz a sú krásne nadýchané a jemnučké!

 

Potrebujeme:

250 ml teplej vody

500 g hladkej múky

30 g rozpustenej Hery alebo masla

2 žĺtky

2 lyžice kr. cukru

2 lyžice rumu

1 lyžicu citrónovej šťavy

2 lyžičky citrónovej kôry

štipka soli

1/2 kocky čerstvého droždia

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások – z trochy vody, cukru, múky a droždia. Počkáme asi 15-20 minút, kým kvások vyjde, potom ho primiešame k zvyšku surovín a vypracujeme jednotné cesto. prikryjeme a necháme asi 45-60 minút vykysnúť.  Potom cesto rozdelíme na cca 20-22 dielov a každý vyformujeme do tvaru guľôčky a prstom v  nej spravíme jamku. Ešte na 15 minút necháme podkysnúť a potom dáme do oleja smažiť ako klasické šišky. Smažíme prikryté pokrievkou, potom obrátime a  pokrievku zložíme a necháme dosmažiť.

Necháme odkvapkať a potom osušíme prebytočný olej obrúskom. Do jamky dáme džem, alebo lekvár a pocukrujeme.

Šišky sú krásne nadýchané a jemnučké, tajomstvo sa ukrýva vo vode, ktorú pridáte do cesta namiesto mlieka!

You Might Also Like