Predstavujeme vám výnimočný recept na domáce pečené buchty podľa receptu z youtube kanála Dá sa to aj doma.
Rozvoňajú vám celý dom a zaručene potešia vaše chuťové poháriky. Tieto buchty môžete naplniť makovou, tvarohovou alebo lekvárovou plnkou a sú skvelé k čaju alebo káve. Zážitok z ich chuti vás na chvíľu vráti späť do detstva!
Ingrediencie:
- 1 kg polohrubej múky
- kvások zo 42 g čerstvého droždia, vody a 1 ČL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 10 PL kryštálového cukru
- 1 ČL soli
- 1 dl rastlinného oleja
- 4 dl vlažnej vody
Na makovú plnku:
- mletý mak
- práškový cukor
- trochu citrónovej šťavy
- trochu mlieka
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu
- hrsť sušených hrozienok
- 3 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1 bio citróna
Iné:
- ľubovoľný džem podľa chuti
Postup:
- Múku preosejeme do misy a pridáme pripravený kvások (z vody, droždia a cukru). Následne pridáme vajce, cukor, soľ, olej a vlažnú vodu. Cesto dôkladne vypracujeme rukou.
- Miesime, kým cesto nie je kompaktné a vláčne. Cesto na vrchu poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
- Pekáč vymastíme olejom a pracovnú dosku posypeme múkou. Cesto preložíme na dosku a vyvaľkáme.
- Narežeme cesto na rovnaké kúsky a navrstvíme na nich plnku podľa chuti (makovú, tvarohovú alebo lekvárovú).
- Buchty ukladáme natesno vedľa seba do vymasteného pekáča a potrieme olejom. Necháme ich podkysnúť ešte 10 minút a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 30 minút.
- Hotové buchty posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Video recept:
zdroj: Dá sa to aj doma