Milujete veterníky? Potom sa pripravte na neodolateľný zákusok, ktorý sa okamžite stane vaším novým favoritom. Tento vynikajúci zákusok sa volá “Mraky” a je spojením odpaľovaného cesta, lahodného krému a šľahačky. Ideálny spoločník k šálke kávy, ktorý nesmie chýbať na žiadnej oslave!
Ingrediencie:
- 1/4 l vody
- 150 g Hery
- 150 g hladkej múky
- 6 vajec veľkosti M
- 1/2 l mlieka
- 120 g hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 maslo
- rum podľa chuti
- 400 – 500 ml šľahačky na šľahanie
- 150 – 200 g čokolády
Postup:
- V hrnci rozpustíme Heru vo vode a necháme prísť do varu.
- Keď je tuk rozpustený, odstavíme hrniec zo sporáka a primiešame 150 g hladkej múky. Vypracujeme hladké cesto a pridáme štipku soli. Na miernom ohni cesto zohrejeme za stáleho miešania.
- Cesto necháme vychladnúť. Aby sme urýchlili chladnutie, môžeme použiť studený vodný kúpeľ.
- Plechy vymastíme Herou
- Do misky rozklepneme 6 vajec. Rúru nastavíme na horný a spodný ohrev na teplotu 200 °C.
- Plech s cestom vložíme do rúry a pečieme približne 23 minút. Potom upečieme aj druhý plech rovnakým spôsobom.
- Teraz si pripravíme krém. Do hrnca nalejeme pol litra mlieka, vanilkový cukor, 120 g hladkej múky a dôkladne premiešame, aby neostali žiadne hrudky.
- Pridáme 140 g práškového cukru a za stáleho miešania privedieme do varu. Miešame až do zhustnutia krému.
- Hrniec s krémom položíme do vodného kúpeľa so studenou vodou, aby nám krém rýchlejšie vychladol. Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme ručným mixérom.
- Ochutnáme krém, pridáme cukor a rum podľa chuti. Rovnomerne rozotrieme krém na jeden plát upečeného cesta a vyšľaháme šľahačku zo šľahačkovej smotany.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a polejeme ňou krém. Odložíme do chladu, aby čokoláda stuhla.
- Druhý plát nakrájame na veľkosť zákuskov a navrstvíme šľahačku na plech s cestom, krémom a čokoládou.
- Nakrájanými kúskami plátu priklopíme zákusok a polejeme roztopenou čokoládou.
- Necháme vychladiť na niekoľko hodín alebo najlepšie na noc. Potom môžeme podávať a vychutnať si tento vynikajúci zákusok.
“Mraky” z odpaľovaného cesta s lahodným krémom sú dokonalým zákuskom na oslavy, kávičky či rodinné stretnutia. Tento recept si zamilujete už pri prvom ochutnaní a zaručene vás očarí svojou jedinečnou chuť
Videorecept:
zdroj: Jana C.