Zákusok z odpalovaného cesta, ktorý ľahko tromfne aj veterníky: Ľahký a nadýchaný!

Milujete veterníky? Potom sa pripravte na neodolateľný zákusok, ktorý sa okamžite stane vaším novým favoritom. Tento vynikajúci zákusok sa volá “Mraky” a je spojením odpaľovaného cesta, lahodného krému a šľahačky. Ideálny spoločník k šálke kávy, ktorý nesmie chýbať na žiadnej oslave!

Ingrediencie:

  • 1/4 l vody
  • 150 g Hery
  • 150 g hladkej múky
  • 6 vajec veľkosti M
  • 1/2 l mlieka
  • 120 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 maslo
  • rum podľa chuti
  • 400 – 500 ml šľahačky na šľahanie
  • 150 – 200 g čokolády

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme Heru vo vode a necháme prísť do varu.
  2. Keď je tuk rozpustený, odstavíme hrniec zo sporáka a primiešame 150 g hladkej múky. Vypracujeme hladké cesto a pridáme štipku soli. Na miernom ohni cesto zohrejeme za stáleho miešania.
  3. Cesto necháme vychladnúť. Aby sme urýchlili chladnutie, môžeme použiť studený vodný kúpeľ.
  4. Plechy vymastíme Herou
  5. Do misky rozklepneme 6 vajec. Rúru nastavíme na horný a spodný ohrev na teplotu 200 °C.
  6. Plech s cestom vložíme do rúry a pečieme približne 23 minút. Potom upečieme aj druhý plech rovnakým spôsobom.
  7. Teraz si pripravíme krém. Do hrnca nalejeme pol litra mlieka, vanilkový cukor, 120 g hladkej múky a dôkladne premiešame, aby neostali žiadne hrudky.
  8. Pridáme 140 g práškového cukru a za stáleho miešania privedieme do varu. Miešame až do zhustnutia krému.
  9. Hrniec s krémom položíme do vodného kúpeľa so studenou vodou, aby nám krém rýchlejšie vychladol. Pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme ručným mixérom.
  10. Ochutnáme krém, pridáme cukor a rum podľa chuti. Rovnomerne rozotrieme krém na jeden plát upečeného cesta a vyšľaháme šľahačku zo šľahačkovej smotany.
  11. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a polejeme ňou krém. Odložíme do chladu, aby čokoláda stuhla.
  12. Druhý plát nakrájame na veľkosť zákuskov a navrstvíme šľahačku na plech s cestom, krémom a čokoládou.
  13. Nakrájanými kúskami plátu priklopíme zákusok a polejeme roztopenou čokoládou.
  14. Necháme vychladiť na niekoľko hodín alebo najlepšie na noc. Potom môžeme podávať a vychutnať si tento vynikajúci zákusok.

“Mraky” z odpaľovaného cesta s lahodným krémom sú dokonalým zákuskom na oslavy, kávičky či rodinné stretnutia. Tento recept si zamilujete už pri prvom ochutnaní a zaručene vás očarí svojou jedinečnou chuť

Videorecept:

zdroj: Jana C.

You Might Also Like