Očarte svoju rodinu týmto jednoduchým a rýchlym receptom na lahodné zemiakové posúchy s rozmarínom. Svojou jednoduchosťou a chutným výsledkom je ideálnym riešením pre skvelú večeru.
Potrebujeme:
- 100 ml olivového oleja
- pár vetvičiek rozmarínu
- 500 g varených zemiakov
- 150 ml mlieka
- 1 čajová lyžička kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica sušeného droždia
- 550 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
- Uvaríme zemiaky v šupke do mäkka, ošúpeme ich, nakrájame na menšie kúsky a zalejeme mliekom.
- Ručným mixérom rozmixujeme zemiaky s mliekom na hladkú zmes, ktorá pripomína riedke cesto. Ak je zmes ešte horúca, necháme ju vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi pridáme cukor, sušené droždie a 80 ml olivového oleja. Všetko opäť rozmixujeme ručným mixérom.
- Postupne zapracujeme hladkú múku, osolíme a vymiešame kompaktné cesto. Potrieme ho olejom, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
- Po uplynutí času potrieme pracovnú dosku olivovým olejom, preložíme na ňu cesto, vyformujeme ho a rozrežeme na 8 približne rovnakých častí, ktoré vygúľame.
- Položíme gule na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme rozmarínovým olivovým olejom, roztlačíme prstami a necháme ešte 15 minút podkysnúť.
- Na vrch natrháme lístočky rozmarínu, ktoré sme mali namočené v olivovom oleji, a posypeme hrubou soľou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 15 minút. Potom môžeme posúchy vybrať z rúry a nechať vychladnúť.
Môžete si vybrať rôzne posýpky podľa chuti (sezam, rasca a pod.) a posúchy si môžete pripraviť aj s cesnakom alebo inými bylinkami.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod:
zdroj: Ricette dolce facili