Vznešený strúhaný jablkový koláč v troch vrstvách – toto u nás ide viac ako drahé zákusky!

Výborný koláčik, vždy, keď sú jablká, musí byť na stole. Strúhané cesto a absolútne fantastická náplň z džemu, strúhaných jabĺk a snehu. Fantázia!

Potrebujeme:

450 g múka polohrubá

200 g cukor práškový

4 ks žĺtky

250 g maslo

1/5 ks prášok do pečiva

2 lyžice kakaa (ak chcete biele cesto, kakao nedávajte)

Plnka:

džem

1 kg jablká (môžeme ich nastrúhať alebo nakrájať na tenké plátky)

4 ks bielky

150 g cukor práškový

škorica

šťava citrónová

Postup:

Do misy si nakrájame zmäknuté maslo, preosejeme múku spolu s kypr. práškom a práškovým cukor. Pridáme žĺtky, kakao a rukami vypracujeme cesto. Maslo sa pri práci s rukami roztopí a postupne vytvorí kompaktné cesto. Netreba to vzdávať keď sú z toho stále ,, drobčeky ,, ono sa to zlepí :). Časť cesta (menšiu polovicu) si odložíme do chladničky aby trochu stuhlo.

Plech si vymastíme maslom a rozvaľkáme valčekom alebo rukami roztlačíme. Na cesto si rozotrieme džem a potom strúhané alebo krájané jablká. Vrch pokvapkáme šťavou z citróna, posypeme škoricou (vanilkovým cukrom a pod.). Vyšľaháme si z bielkov a cukru sneh a natrieme na jablká.

A už len ten kúsok cesta, ktorý sme si odložili nastrúhať (na veľkom strúhadle) na sneh z bielkov. Prípadne môžeme cesto rozváľať, nakrájať pásy a tie poskladať krížom. Pečieme na 180 ° C cca 40 min.

Želáme vám dobrú chuť!?

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like