Vyskúšajte chutnú, Poľskú verziu nášho segedínskeho guláša! Bol vynikajúci!

Zdieľať článok na

Bigos alebo Bigus je tradičný pokrm východoeurópskej kuchyne. Predpokladá sa, že krajina jeho pôvodu je u našich susedov v neďalekom Poľsku. Tam ho podľa historických zdrojov priviezol litovský knieža Vladislav Jagelovský, ktorý tento pokrm konzumoval počas lovu.

Variant na jeho prípravu je nespočet, ale základnými surovinami každého receptu je kapusta a mäso. Hotový pokrm bude hustý, jemne kyslý s nádychom údeného. Zvyčajne sa bigos pripravuje bez paradajok, ale pre kyslejšiu príchuť si ich môžete bez obáv pridať.

Čo budeme potrebovať na prípravu Bigos:
400g hovädzieho mäsa
2 cibule
2 paradajky
1kg bielej kapusty
1 mrkva
korenie
slnečnicový olej
soľ
petržlenovú vňať

Postup prípravy:
1) Mäso si nakrájame na kocky. Okrem hovädzieho mäsa môžete použiť aj slaninu alebo rebierka.

2) V hlbokej panvici alebo hrnci si na slnečnicovom oleji dozlatista pripravte mäso. Pridajte cibuľu a spoločne ich nechajte podusiť asi 8 minút.

3) Mrkvu nakrájame na plátky, vložte ju k mäsu a varte ďalších 8 minút. Osoľte, okoreňte a premiešajte.

4) Paradajky nakrájajte na malé kocky, pridajte ich k zmesi a nechajte dusiť 5 minút.

5) Narežte si kapustu, osoľte a ručne premiešajte. Chvíľu počkajte, než pustí šťavu.

6) Kapustu pridajte k mäsu a zelenine, prikryte pokrievkou a všetko poduste 50-60 minút. Čas od času premiešajte.

7) Ak máte radi petržlenovú vňať, nasekajte ju a vmiešajte.

8) Najčastejšie sa bigos podáva s hriankami z bieleho alebo tmavého chleba.

9) Čo sa týka pitného režimu, k tomuto jedlu sa hodí vodka alebo iný alkoholický nápoj. Na zdravie a dobrú chuť!

zdroj: ezy.cz


Zdieľať článok na

You Might Also Like