Nadýchané a jemné pirohy sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú pripraviť rýchle a chutné jedlo s rôznymi plnkami. Môžete ich pripraviť s rôznymi náplňami, ako napríklad zemiakovou, ryžou a vajíčkom, tvarohom, mletým mäsom, hubami alebo pečeňovou paštétou.
Ingrediencie:
- 200 ml vriacej vody a 200 ml teplého mlieka
- 1 polievková lyžica cukru
- 1,5 čajová lyžička soli
- 10 g droždia
- 100 g rozpusteného masla
- 700 g múky
- 5 uvarených zemiakov
- 1 smažená cibuľa
- bylinky podľa chuti
Postup:
- V malom množstve teplého mlieka rozpustíme cukor a droždie.
- Keď sa zmes začne peniť, pridáme vriacu vodu a zvyšok mlieka, pridáme soľ, rozpustené maslo a premiešame.
- Postupne pridáme preosiatu múku a vypracujeme mäkké a pružné cesto.
- Nepoužívajte príliš veľa múky, radšej dôkladne premiešajte, aby ste nedostali príliš tuhú zmes.
- Zakryjeme cesto a dáme ho na 1 – 1,5 hodiny do teplého miesta.
- Uvarené zemiaky pretlačíme cez pasírku s kúskom masla, pridáme osmaženú cibuľu a podľa chuti bylinky. Necháme vychladnúť.
- Tvarujeme pirohy, potrieme stôl a ruky rastlinným olejom, aby sa cesto nelepilo na ruky.
- Osmažíme ich na rastlinnom oleji alebo upečieme v rúre pri 180 stupňoch.
Pirohy budú veľmi mäkké, nadýchané, s jemným, pružným cestom, ktoré sa hodí pre akúkoľvek náplň.
zdroj text+obrázok:: souspark.ru