Vynikajúci recept na šišky bez vajec: Rýchla a jednoduchá pochúťka, ktorú zvládne každý!

Už sa vám stalo, že ste dostali neodolateľnú chuť na šišky, ale nemali ste doma vajcia? Nevadí, pretože sme pre vás našli vynikajúci recept bez použitia vajec! Tento dezert zaujme svojou jednoduchosťou a výsledkom sú jemné, nadýchané a chutné šišky, ktorým nikto neodolá.

Ingrediencie:

  • 160 ml horúcej vody
  • 5 g sušeného droždia
  • 2 PL kryštálového cukru (a trochu na posypanie hotových šišiek)
  • 8 g vanilkového cukru
  • strúhanú pomarančovú kôru podľa chuti
  • 2 PL slnečnicového oleja (a viac na vyprážanie)
  • 300 g polohrubej múky
  • 1/2 ČL soli
  • lyžičku masla

Postup:

  1. V hlbokom tigani nalejte horúcu vodu a pridajte sušené droždie.
  2. Pridajte kryštálový cukor, vanilkový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a slnečnicový olej. Dôkladne premiešajte.
  3. Postupne vmiešavajte preosiatu múku so soľou, najprv vareškou a potom rukami. Vytvorte mäkké, homogénne a nelepivé cesto.
  4. Zapracujte zmäknuté maslo izbovej teploty do cesta a miesite ďalších 5 minút.
  5. Z cesta vytvarujte guľu, umiestnite ju do hlbokého tigana a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte cesto kysnúť 60 minút na teplom mieste.
  6. Po vykysnutí rozdeľte cesto na 10 rovnakých kúskov a z každého vygúľajte dlhý slíž s hrúbkou približne 8 – 10 cm. Preložte jeden koniec cez druhý a jemne pritlačte, aby sa cesto zlepilo.
  7. Uložte šišky vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie a prikryte čistou bavlnenou utierkou. Nechajte ešte 20 minút podkysnúť.
  8. Papier na pečenie rozstrihajte na obdĺžniky, aby boli všetky šišky samostatné. Na panvici rozohrejrejte olej a keď je dostatočne horúci (overte testom špajdľou – okolo nej by sa mali tvoriť bublinky), vkladajte pripravené kúsky cesta spolu s papierom na pečenie (ktorý bude zatiaľ na spodku).
  9. Papier na pečenie potom vyberte a opečte šišky dozlatista z oboch strán na strednom ohni.
  10. Po opečení ich preložte na tanier pokrytý papierovými utierkami, aby vsiakol prebytočný olej. Nakoniec šišky obaľte v krupicovom cukre a môžete podávať.

Prajeme vám dobrú chuť a nezabudnite, že tento recept je skvelou alternatívou klasických šišiek s vajíčkami!

Videorecept:

zdroj: Ricette dolce facili

You Might Also Like