Vrstvená CIGÁNSKA: Naučte sa ju robiť tak dobre ako na trhoch, ale za minimálnu cenu.

Tento recept robím keď čakám na obed viac ľudí a veľmi obľúbený je na rodinných oslavách. Dokonca, brat mi vždy volá pár dní dopredu, aby som nezabudla na cigánsku…

Ide o veľmi chutný nápad na prípravu mäsa s perfektnými prísadami vnútri.

Potrebujeme:

6 hrubších plátkov hovädzieho alebo bravčového mäsa
4 čo najväčšie kyslé uhorky nakrájané na plátky
4 cibule nakrájané na plátky
horčicu
10 plátkov slaniny – ideálne hrubších
Soľ a korenie

Na omáčku:

500 ml červeného vína
700 ml hovädzieho vývaru
1 cibuľku nakrájanú na drobno
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 bal. čerstvej polievkové zeleniny očistené a nakrájané nadrobno
2 ks. bobkového listu
olej

Postup:

Každý kúsok mäsa si najskôr nakrojíme na čo najväčšiu plochu a následne rozklepeme tenko pod fóliou – rovnako, ako keď sa chystáte prirpavovať mäsovú roládu.
Mäso ochutíme soľou a korením.
Začnite vrstviť. Na plát mäsa natrieme horčicu, 2 plátky slaniny, niekoľko krúžkov uhoriek a cibule.
Pokračujeme ďalším kusom mäsa a rovnakými prísadami, vrstvíme, kým neminieme všetko mäso.
Mäso je teraz dobré upevniť motúzom, previažeme podobne, ako španielskeho vtáčika a preložíme na pekáč.
Na panvici rozpálime olej a osmažíme cibuľku.
Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a všetko spolu restujeme na plameni kým zelenina nechytí peknú farbu.
Osolíme, okoreníme a pridáme aj paradajkový pretlak, bôbkový list a necháme všetko spoločne povariť.
Teraz podlejeme červeným vínom a necháme ešte variť asi 3-5 minút.

Omáčku prelejte cez mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rúry.
Ak máme hovädzie mäso, pečieme pri teplote 180 stupňov 2-2,5 hodiny, ak bravčové, stačí aj kratšia doba pečenia.
Po dopečení nezabudnite odstrániť povrázok. Servírujeme s prílohou podľa chuti, výborne však táto pochúťka chutí aj s obyčajným chlebom. Ako prílohu odporúčam tiež dusenú kapustu a varené zemiaky!

ZDROJ chefkoch

You Might Also Like