Tento skvelý recept na Veľkonočný koláč, ktorý sme objavili na youtube kanále Prosty przepis, je skvelou voľbou nielen pre deti, ktoré si ho zamilovali. Sladká dobrota je obľúbená nielen počas sviatkov, ale aj počas celého roka. Poďme sa teda spolu pozrieť, ako si pripraviť túto pochúťku!
Potrebujeme:
Na cesto:
- 5 vajíčok
- 1/2 šálky pšeničnej múky
- 2 polievkové lyžice zemiakovej múky
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
Na krém:
- 500 ml šľahačky (36%)
- 500 g mascarpone
- 1/2 šálky práškového cukru
- 2 balíčky stužovača šľahačky
Na čokoládový krém:
- 100 ml šľahačky
- 150 g horkej/bielej čokolády
- 1 šálku vlašských orechov
Na polevu:
- 50 ml šľahačky
- 100 g mliečnej čokolády
Voliteľné:
- 1/2 šálky mletých vlašských/lieskových orechov
- 2 čajové lyžičky instantnej kávy
- 3/4 šálky vody
Postup prípravy:
- Začneme tým, že vyšľaháme bielka na pevný sneh.
- Postupne pridávame práškový cukor a vymiešame, až kým sa úplne nerozpustí.
- Pokračujeme v šľahaní a postupne pridávame žĺtky.
- Nakoniec preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a kakaom. Všetko spolu opatrne premiešame.
- Cesto vylejeme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 15-20 minút pri teplote 180°C.
- Po vychladnutí rozrežeme cesto na dve polovice.
- Začneme šľahať smotanu a postupne pridávame cukor. Šľaháme, kým krém nie je tuhý.
- Potom pridáme mascarpone a do hladka vyšľaháme.
- Jednu časť cesta vo forme navlhčíme kávou, nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme.
- Do rajnice na sporáku nalejeme smotanu, pridáme nalámanú čokoládu. Za miešania varíme, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Vychladnutý čokoládový krém natrieme na dezert, potom vrch posypeme drvenými orechmi a nanesieme ďalšiu vrstvu krému.
- Na krém položíme druhé cesto, zľahka ho pritlačíme a namočíme zvyškom kávy.
- Pripravíme polevu: do rajnice na sporáku pridáme smotanu, nalámanú čokoládu, miešame a varíme, kým sa čokoláda neroztopí.
- Do zmesi pridáme mleté orechy, premiešame a polejeme vrch torty.
- Dezert vložíme na noc do chladničky.
- Sladký “Tučniak” môžeme servírovať. Dobrú chuť!
Video recept:
zdroj: Prosty przepis na