Ak milujete krémové a orechové dezerty, tento recept je ako stvorený práve pre vás. Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná, zvládne ju teda takmer každý začínajúci kuchár.
Na túto výnimočnú krémovo-orechovú tortu budete potrebovať tieto ingrediencie:
Na cesto:
- 6 bielkov
- 120 g granulovaného cukru
- 2 čajové lyžičky kakaového prášku
- 150 g masla
- 150 g jemnej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 150 g jemne mletých vlašských orechov
Na polevu:
- 6 žĺtkov
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na krém:
- 100 ml mlieka
- 160 g granulovaného cukru
- 150 g jemne mletých vlašských orechov
- 100 g tmavej čokolády
- 1 čajová lyžička vaječného likéru
- 200 g masla
Voliteľné:
- Rumová esencia
Príprava je nasledujúca:
- V miske zmiešame zmäknuté maslo spolu s 80 g cukru a vyšľaháme do penivej konzistencie.
- Preosejeme múku s kypriacim práškom a kakaom, pridáme mleté orechy a dôkladne premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridáme zvyšný cukor.
- Penu pridáme do orechovej zmesi a jemne premiešame.
- Plech vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
- Krém nalejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 180°C. Pečieme približne 20 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, až kým zmes nezväčší objem a nezbledne.
- Túto zmes rovnomerne nanesieme na polovicu upečené cesto a vložíme späť do rúry na ďalších 10 minút.
- Teraz si pripravíme krém. Zmiešame mlieko s cukrom a na strednom ohni varíme, kým nezískame hustú zmes.
- Do tejto zmesi pridáme kúsky masla a nalámanú čokoládu, ktorú dôkladne vymiešame do hladka.
- Potom pridáme mleté vlašské orechy a vaječný likér. Ak preferujete, môžete pridať aj rumovú esenciu.
- Zmes premiešame a odstavíme z ohňa.
- Vychladnutý krém nanesieme na upečené a vychladnuté cesto.
- Koláč necháme vychladnúť približne 2 hodiny.
- Po uplynutí tohto času dezert nakrájame pomocou pohára do tvaru polmesiaca.
- Na záver posypeme vrch koláča práškovým cukrom a je pripravený k podávaniu.
Tento recept je ideálny nielen pre sladké chvíle počas celého roka, ale aj ako neodmysliteľná súčasť veľkonočného stola.
Dobrú chuť!
zdroj text+foto: iladies.ro