Úžasne letný jablkový koláč s plnkou si ihneď zamiluje každý člen rodiny!

Zdieľať článok na

Suroviny:


CESTO :

250 g hladká múka,
150 g Hera, 100 g mletý cukor,
1 vanilkový cukor, 1 žĺtok,
1 KL prášok do pečiva,
2 PL kyslá smotana, štipka soli,
z ½ citróna nastrúh. kôra.

Okrúhla forma s priemerom 26 cm.
PLNKA : 250 ml mlieko,
250 g jemný tvaroh,
2-3 PL mletý cukor,
1 škoricový cukor,
1 PL citrónová šťava a druhá ½ nastrúhaná kôra,
1 žĺtok, 1 balenie vanilkový puding -prášok.

EŠTE : 4 ks nie veľké jablká,
džem (dala som slivkový lekvár),
mletý cukor na posypanie upečeného koláča.

Postup:


1) Suroviny na cesto zmiešame a vymiesené vo fólii dáme aspoň na pol hodiny do chladničky.

2) Okrúhlu formu vymastíme a vysypeme múkou. Tvaroh v miske vymiešame s cukrom, škoricovým cukrom a žĺtkom, pridáme citrónovú šťavu, kôru, mlieko, primiešame pudingový prášok.

3) Jablká očistíme od šupky, prepolíme, vyberieme jaderníky a okrúhly povrch narežeme (nie prerezať), môžeme ich pokvapkať citrónom, aby nestmavli.

4) Do jamiek dáme lekvár. Cesto vyberieme z chladničky, z neho 2/3 vyvaľkáme a uložíme na spodok formy, ostatné cesto si vyvaľkáme na pásik a ten dáme na boky formy, rukou spojíme so spodným cestom.

5) Ak nám kúsok cesta zvýši, môžeme vykrojiť formičkou na ozdobu vrchu koláča.

6) Na spodok potom poukladáme polovičky jabĺk s lekvárom dolu a zalejeme ich plnkou.

7) Rúru sme si už predtým vyhriali na 170 st.C a pečieme asi 60 minút .

8) Asi 15 minút pred dopečením som dala na vrch aj ozdobné hviezdičky.

9) Po upečení necháme vychladnúť a dobre pocukrujeme. Chuť koláča bola vynikajúca, zvláštna kombinácia plnky s jablkami nesklamala.

DOBRÚ CHUŤ !!!

zdroj: facebook.com / Daniela Legerská


Zdieľať článok na

You Might Also Like