Pripravte si úžasné kysnuté šišky s neodolateľnou tvarohovou chuťou, ktoré sú ideálne na fašiangové oslavy. Tento jednoduchý a pôsobivý recept z youtube kanála Cesminaz zaručene zvládne každý. Nečakajte a potešte svoju rodinu a priateľov týmito ľahučkými a krehkými šiškami.
Na prípravu týchto lahodných šišiek budete potrebovať:
- 400 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 2,5 dl mlieka
- 2 dl kryštálového cukru
- 1 vajce
- 50 g zmäknutého masla
- 30 g čerstvého droždia
- 2 PL šťavy z citróna
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 ČL soli
Postup:
- V mise zmiešajte obe múky, cukor, vanilkový cukor a soľ. Pridajte tvaroh, zmäknuté maslo, vajce a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte kvások pripravený z čerstvého droždia, ktoré ste rozmiešali v 2 dl teplého mlieka. Ak je potrebné, pridajte ešte 1/2 dl mlieka.
- Vypracujte cesto, ktoré sa spočiatku bude lepiť. Posypete ho trochou múky a premiešajte, kým sa začne odliepať od stien misy. Vložte ho do misy, posypeme jemne múkou, prikryte bavlnenou utierkou a nechajte kysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto preložte na pomúčnenú pracovnú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 1 cm (alebo trochu hrubšie). Pomocou pohára vykrajujte kolieska a prikryte ich utierkou. Nechajte podkysnúť ešte 15 minút.
- Na panvici rozhorúčte väčšie množstvo oleja a vysmažte šišky z oboch strán dozlatista. Hotové šišky nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
Videorecept:
https://youtu.be/K8SzSCVVi8o
zdroj: Cesminaz