Úžasné domáce kaiserky: toto pečivo si 100 percent zamilujete a už nikdy nebudete kupovať žemle v obchode!

Pripravte si dokonalé raňajky s čerstvo upečenými domácimi kaiserky. Po ochutnaní tohto vynikajúceho pečiva si budete želať len jeho chrumkavú chuť a voňavú kôrku.

Nepremárňujte čas a objavte tento skvelý recept na kaiserky od youtube kanála Cesminaz, ktorý zmení váš pohľad na domáce pečivo.

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky
  • 4,5-5 dcl vody
  • 2 dcl mlieka
  • 50 g masla
  • 21 g čerstvého droždia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 PL soli
  • semienka na posyp (napr. sezamové, mak, slnečnicové)
  • voda na potretie

Postup:

  1. Začnite prípravou cesta. Do misy s múkou pridajte cukor a soľ, a lyžicou premiešajte. Potom pridajte rozpustené maslo a droždie namiešané v mlieku. Rukou premiešajte.
  2. Postupne pridávajte vodu a vypracujte polomäkké cesto. Prekryte ho utierkou a nechajte kysnúť hodinu.
  3. Počas kysnutia pripravte malú misku s vodou, ktorú neskôr použijete pri pečení v rúre pre vlhkosť.
  4. Nakysnuté cesto vyberte na pomúčenú dosku a rozrežte na 17 rovnakých častí.
  5. Každú časť cesta vymiesite do tvaru žemle a nechajte pokryté utierkou kysnúť ďalších 10 minút.
  6. Cesto vyvaľkajte a vytvarujte žemľu skladaním cesta zvonku do stredu. Prstom pritlačte (pozri video). Hotové žemle otočte vrchnou stranou nadol, aby pri kysnutí nezmizol vzor.
  7. Žemle prekryte utierkou a nechajte kysnúť ešte 20 minút. Potom ich naukladajte na plech na pečenie.
  8. Poriadne žemle potrite vodou, posypte semienkami a vložte do rúry spolu s miskou vody na odparovanie. Pečte 20 minút pri 210°C.
  9. Chrumkavé žemle nechajte vychladnúť a potom servírujte.

Dobrú chuť!

Pozrite si video návod na prípravu týchto úžasných kaiserok a pripravte si doma svoje vlastné čerstvo upečené pečivo pre celú rodinu. Nepochybne sa stanú neoddeliteľnou súčasťou vašich raňajok a oživia vaše súčasné pečivové zvyklosti.

zdroj: Cesminaz

You Might Also Like