Chystáte sa na oslavu alebo si chcete dopriať niečo zaujímavé? Predstavujeme vám vynikajúci a jednoduchý recept na veterníkovú tortu, ktorá vás prekvapí svojou chuťou a zároveň sa nápadne podobá sladkosti z cukrárne. S naším receptom sa vám tento dezert zaručene podarí a stanete sa pochúťkou pre vašu rodinu a priateľov. Nezabudnite sa s nami podeliť o svoje skúsenosti s touto lahodnou tortou!
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 80 g masla
- 4 ks vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Krém:
- 500 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 2 ks vajcia
- 170 g masla
- 2 bal. vanilkového cukru
Voliteľné:
- Šľahačka
- Karamelová poleva
Postup prípravy:
- V hrnci zmiešajte vodu, mlieko a maslo, a zohrejte zmes na oheň. Počkajte, kým sa maslo úplne rozpustí a zmes začne vrieť.
- Do vriacej zmesi pridajte hladkú múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Za stáleho miešania varíme približne 4 minúty alebo kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien a dna hrnca.
- Odstavte z ohňa a nechajte cesto vychladnúť na miernu teplotu. Postupne pridávajte po jednom vajíčku a po každom dôkladne vyšľahajte.
- Cesto rozdeľte na polovicu a pripravte si okrúhlu formu na pečenie s priemerom 24 cm. Dno formy vyložte papierom na pečenie a nanesiete polovicu cesta. Cesto vyrovnať do tenkej vrstvy a vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečte 20 minút.
- Tento krok zopakujte aj s druhou polovicou cesta. Upečené cestá nechajte vychladnúť na mriežke.
- V mlieku rozmiešajte cukor, hladkú múku a vajíčka. Túto zmes dajte variť na oheň a povarte ju do zahustenia. Následne kašu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ju vychladnúť pri izbovej teplote.
- Maslo vyšľahajte spolu s vanilkovým cukrom do peny. Potom postupne po lyžiciach pridávajte vychladnutú kašu a miešajte do hladka.
- Vložte jedno upečené cesto späť do formy, nanesiete krém na vrch, potom položte druhé cesto a jemne pritlačte.
- Podľa želania môžete na krém naniesť vrstvu šľahačky.
- Tortu vložte do chladničky a nechajte ju stuhnúť.
- Pred podávaním posypeme vrch práškovým cukrom alebo môžete tortu potrieť karamelovou polevou.
A teraz si už môžete vychutnať túto luxusnú veterníkovú tortu spoločne s rodinou a priateľmi. Táto sladkosť iste získava srdcia všetkých milovníkov dezertov!
Video recept:
zdroj: Тонькина Кухня