Úplne jednoduché plnené pralinky! Také výborné, že by sme ich najradšej jedli každý deň…

Spread the love

Tento recept som našla čírou náhodou, keď som hľadala novinky medzi kuchynskými robotmi. Recept ma zaujal na prvý pohľad fotografií. Ešte než som si prečítala nadpis alebo suroviny, hovorila som si, že toto musím vyskúšať. Potom som predsa len na ne pozrela a hovorila som si, to si niekto robí srandu – zemiaky ako základ? No prečo nie. Vyskúšať sa má všetko.

Suroviny:

zemiaky 160 g
biela čokoláda 100 g
horká čokoláda 50 g
práškový cukor 40 g
soľ štipka
rum 1 lyžička
sušená slivka

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a na strúhadle nastrúhame. Z celku oddelíme 120 g zemiakov a tie spoločne s 80 g bielej rozpustenej čokolády, štipky soli a 30 g cukru zmiešame. Zmes nakoniec vložíme do mixéra a necháme dokonale rozmixovať.

Pokračujeme náplňou – zvyšok zemiakov zmiešame s rozpustenou horkou čokoládou (iba 20 g, zvyšok je na obalenie praliniek), lyžičkou rumu, nadrobno nakrájanou slivkou a 10 g cukru. Ak nemáte slivku, je možné ju nahradiť 3-4 hrozienkami. Zmes vložíme do mixéra a rozmixujeme. Obe zmesi dáme do chladničky vychladiť. Ideálne cez noc.

Po vychladení z chladničky vytiahneme hnedú náplň a z nej urobíme guľôčky. Z tohto množstva sa dá bez problémov vyrobiť až 16 guľôčok. Guličky sa budú lepiť, preto je dôležité, ich pred ďalším pokračovaním, vložiť na 15-20 minút do mrazničky. Potom ich vytiahneme spoločne s bielym cestom a začneme náplň obaľovať. Z tohto kroku som pôvodne mala trošku strach, ale nie je to nič ťažké. Chce to drobný grif – náplň držíme v jednej ruke a prstom druhej ruky ju mažeme bielym cestom. Ide to dobre, biele cesto sa samo prichytáva na náplň. Takto sa obalí celá náplň. Nezdržujeme sa tvarovaním do presnej gule a pokračujeme zvyšnými guličkami. V prípade, že by sme si hrali s každou guličkou, hnedé cesto začne mäknú a zle sa potom obaľuje.

Následne si pripravíme misku s vodou. Navlhčíme si ruky a začneme tvarovať všetky guľôčky do gulí. Všetky póry sa vďaka vode zatiahnu a guľa sa ďaleko lepšie tvaruje. Výsledné gule už čakajú len na obalenie v čokoláde. Než ich obalíme, je nutné ich vložiť ešte na 15-20 minút do mrazničky.

Medzitým si pripravíme zvyšok horkej i bielej čokolády – obe zvlášť rozpustíme. Guličky obalíme v horkej čokoláde a pokvapkáme bielou čokoládou. Pralinky sú hotové. Po stuhnutí čokolády je možné ich hneď konzumovať. Skladujeme v chlade.

You Might Also Like