Upečte si doma chrumkavé a nadýchané domáce rožky!

Zdieľať článok na

Máte radi, ako ja, keď si prinesiete z obchodu čerstvé rožky a ony sú ešte teplé a krásne chrumkajú? Bohužiaľ to vyžaduje skoré vstávanie, o to sa mi tak často nechce. Preto som sa rozhodla vyskúšať upiecť vlastné, domáce rožky a aj vďaka tomu som objavila tento recept. Je pomerne rýchly, dokonca sú rožky ešte lepšie ako z pekárne.

Čas prípravy: 1 h + čas na kysnutie
Porcie: cca 10 kusov
Ingrediencie:
Cesto:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
50 ml vlažnej vody
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
1 vajce
200 g kefíru
20 g oleja
30 g masla, zmäknutého

Náplň:
200 g údeného tvrdého syra, nakrájaného na menšie tyčinky

Na potretie:
1 vajce s dvoma lyžicami mlieka
sezamové semienka, mak, soľ – čokoľvek, čo máte radi na posypanie

Príprava:
1)
 Droždie, cukor a trochu múky rozpustite v teplej vode a nechajte chvíľu odpočinúť. Do misy vysypte zvyšok múky, soľ, prilejte droždie, olej, maslo a vajcia. Postupne prilievajte kefír a vypracujte hladké a viskózne cesto. Misu zakryte a nechajte asi hodinu kysnúť.

2) Cesto rozdeľte na guličky s hmotnosťou približne 40 g. Rozvaľkajte ho do približného tvaru ako na obrázkoch a ku koncu vložte kúsok tvrdého syra. Cesto zavinieme do rožku a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.

3) Pripravené rožky potrite vajcom rozšľahaným s mliekom a posypte napr. Sezamovými semienkami, soľou či iným zdobením.

4) Nechajte rožky ešte pol hodiny kysnúť a potom ich pečte v predhriatej rúre na 220 ° C asi 20 minút alebo dozlatista.

zdroj: ezy.cz / coolinarika.com


Zdieľať článok na

You Might Also Like