Tradičný Turecký koláč BOREK: Nič lepšie ste ešte nejedli!

Plnené pečivo: Príprava je jednoduchá a rýchla, potrebujeme len tri základné ingrediencie na cesto a môžeme si vybrať rôzne plnky podľa chuti. Toto pečivo je skvelým doplnkom k údenému mäsu, ktoré sa často podáva na Veľkú noc.

Tento recept pochádza z Youtube kanálu Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri a my sme ho pre vás preložili a upravili.

Potrebujeme na cesto:

  • 600 ml vody (3 poháre)
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 600 g hladkej múky (6 šálok)

Na potretie cesta:

  • 125 g masla
  • 100 g rastlinného oleja

Na plnku:

  • 500 g póru
  • 1 cibuľu
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • mleté čierne korenie
  • kajenské korenie
  • mletú červenú papriku
  • 1 čajovú lyžičku paradajkovej pasty
  • 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • voliteľne: tvrdý syr

Postup prípravy:

  1. Do misy dáme soľ, zalejeme ju vodou a rozmiešame, aby sa všetka soľ rozpustila.
  2. Pridáme múku a vypracujeme hladké a kompaktné cesto.
  3. Cesto premiestnime na pomúčnenú pracovnú dosku a vyformujeme z neho bochník.
  4. Cesto premiestnime do misky a prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme ho odpočívať 10 minút.
  5. Cesto znovu premiestnime na pracovnú dosku a vyformujeme z neho hrubší valec. Valec nakrájame na 8 rovnakých častí.
  6. Každý kúsok cesta vygúľame, uložíme na tácku a prikryjeme potravinárskou fóliou.
  7. V hrnci rozpustíme maslo a zmiešame ho s olejom.
  8. Každú guľku cesta rozvaľkáme na priemer približne 15 cm. Tanier si vymastíme pripravenou zmesou masla a oleja, a tú istú zmes použijeme na potretie oboch strán každej vyvaľkanej placky.
  9. Placky navrstvíme na seba, pritom každú vrstvu dobre potrieme maslovou a olejovou zmesou, a potom celý balík plackov prikryjeme mikroténovým vreckom. Placky necháme odležať a medzitým si pripravíme plnku.
  10. Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
  11. Na panvici rozpálime 4 polievkové lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný pór, osolíme, okoreníme koreninami podľa chuti a pridáme aj paradajkovú pastu. Všetko spolu orestujeme, až kým nie je pór mäkký.
  12. Pórovú plnku preložíme do veľkej misy.
  13. Na pracovnej doske si rozťahujeme placky na čo najväčší kus. Na oboch protiľahlých okrajoch si navrstvíme pórovú plnku. Voliteľne môžeme pridať aj strúhaný tvrdý syr.
  14. Placky zrolujeme k sebe dovnútra a potom cez stred prerežeme. Takto pripravené rolky uložíme na vymastený plech.
  15. Vrch roliek potrieme zmesou masla a oleja, ktorá nám zostala.
  16. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 190 °C, až kým pečivo nie je dozlatista.
  17. Hotové pečivo necháme vychladnúť, potom ho nakrájame a môžeme podávať.

Toto chutné plnené pečivo je ideálnou voľbou nielen na Veľkú noc, ale aj na iné sviatky alebo špeciálne príležitosti. Je vynikajúcim doplnkom k hlavnému jedlu, ale tiež sa hodí ako snack k večernému filmu. Vychutnajte si tento jednoduchý, ale úžasný recept na plnené pečivo a prajeme vám dobrú chuť!

Tento recept bol prispôsobený z Youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Video recept:

zdroj: Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri

You Might Also Like