Plnené pečivo: Príprava je jednoduchá a rýchla, potrebujeme len tri základné ingrediencie na cesto a môžeme si vybrať rôzne plnky podľa chuti. Toto pečivo je skvelým doplnkom k údenému mäsu, ktoré sa často podáva na Veľkú noc.
Tento recept pochádza z Youtube kanálu Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri a my sme ho pre vás preložili a upravili.
Potrebujeme na cesto:
- 600 ml vody (3 poháre)
- 1 čajovú lyžičku soli
- 600 g hladkej múky (6 šálok)
Na potretie cesta:
- 125 g masla
- 100 g rastlinného oleja
Na plnku:
- 500 g póru
- 1 cibuľu
- 1 čajovú lyžičku soli
- mleté čierne korenie
- kajenské korenie
- mletú červenú papriku
- 1 čajovú lyžičku paradajkovej pasty
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- voliteľne: tvrdý syr
Postup prípravy:
- Do misy dáme soľ, zalejeme ju vodou a rozmiešame, aby sa všetka soľ rozpustila.
- Pridáme múku a vypracujeme hladké a kompaktné cesto.
- Cesto premiestnime na pomúčnenú pracovnú dosku a vyformujeme z neho bochník.
- Cesto premiestnime do misky a prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme ho odpočívať 10 minút.
- Cesto znovu premiestnime na pracovnú dosku a vyformujeme z neho hrubší valec. Valec nakrájame na 8 rovnakých častí.
- Každý kúsok cesta vygúľame, uložíme na tácku a prikryjeme potravinárskou fóliou.
- V hrnci rozpustíme maslo a zmiešame ho s olejom.
- Každú guľku cesta rozvaľkáme na priemer približne 15 cm. Tanier si vymastíme pripravenou zmesou masla a oleja, a tú istú zmes použijeme na potretie oboch strán každej vyvaľkanej placky.
- Placky navrstvíme na seba, pritom každú vrstvu dobre potrieme maslovou a olejovou zmesou, a potom celý balík plackov prikryjeme mikroténovým vreckom. Placky necháme odležať a medzitým si pripravíme plnku.
- Pór umyjeme, očistíme a nakrájame na drobné kúsky.
- Na panvici rozpálime 4 polievkové lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný pór, osolíme, okoreníme koreninami podľa chuti a pridáme aj paradajkovú pastu. Všetko spolu orestujeme, až kým nie je pór mäkký.
- Pórovú plnku preložíme do veľkej misy.
- Na pracovnej doske si rozťahujeme placky na čo najväčší kus. Na oboch protiľahlých okrajoch si navrstvíme pórovú plnku. Voliteľne môžeme pridať aj strúhaný tvrdý syr.
- Placky zrolujeme k sebe dovnútra a potom cez stred prerežeme. Takto pripravené rolky uložíme na vymastený plech.
- Vrch roliek potrieme zmesou masla a oleja, ktorá nám zostala.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 190 °C, až kým pečivo nie je dozlatista.
- Hotové pečivo necháme vychladnúť, potom ho nakrájame a môžeme podávať.
Toto chutné plnené pečivo je ideálnou voľbou nielen na Veľkú noc, ale aj na iné sviatky alebo špeciálne príležitosti. Je vynikajúcim doplnkom k hlavnému jedlu, ale tiež sa hodí ako snack k večernému filmu. Vychutnajte si tento jednoduchý, ale úžasný recept na plnené pečivo a prajeme vám dobrú chuť!
Tento recept bol prispôsobený z Youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.
Video recept:
zdroj: Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri