Ak ste si ešte nestihli urobiť túto vynikajúcu fašiangovú pochúťku je najvyšší čas, aby ste to zmenili. Voňavé chrumkavé fánky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia. Nádherne rozvoňajú celý dom a pripomínajú nám naše tradície. Hodia sa ku káve, čaju alebo len tak, na domáce maškrtenie. U nás na stole nikdy nevydržia dlho a túto dobrotu rozplývajúcu sa na jazyku miluje celá rodina. Vyskúšajte tento recept na fantastické a jemné fánky, ktorý si určite zamilujete vďaka ich neodolateľnej chuti.
Ingrendiencie
250 gHladká múka | |
5 ksVajcia | |
2 plKyslá smotana | |
25 gMaslo | |
1 plRum | |
1 plPráškový cukor | |
1 bal.Vanilkový cukor | |
1 plVoda | |
štipkaSoľ | |
p.p.Bračová masť |
Postup receptu
1
|
V mise si ručne alebo mixérom vymiešame žĺtka, cukor, soľ, maslo a smotanu. Pridáme alkohol alebo ocot a trošku vody. Cez sito postupne sypeme múku a vymiešame jednu hmotu. |
2
|
Celá masa by mala byť pomerne tuhá a nesmie sa lepiť na prsty. Cesto potom vaľkáme niekoľko minút na doske, ktorú sme si posypali múkou. Prekladáme ho napoly a znova rozvaľkáme na plochu, tento postup opakujeme niekoľko krát. |
3
|
Ideálne je potom cesto odložiť na pol hodinu do chladničky. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku približne 2 mm. Cesto narežeme na pásy. |
4
|
Každý pás potom v strede pozdĺžne prerežeme tak, aby sme vytvorili úzky otvor. Ním potom prevlečieme jeden koniec cesta a vytvoríme tak akúsi „mašličku“. |
5
|
V hlbokom hrnci si rozpálime masť do ktorej postupne ukladáme fánky a smažíme ich z každej strany niekoľko sekúnd dozlata. Fánky potom ukladáme na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré vsajú prebytočnú masť. |
6
|
Hotové fánky posypeme práškovým cukrom a podávame. Táto chrumkavá dobrota vyzerá lákavo a chutí fantasticky. Najlepšie sú dve až tri hodinky po príprave. V uzavretej dóze vydržia aj niekoľko dní. Dobrú chuť! |
Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.