Tradičné chrumkavé fašiangové fánky podľa babkinho receptu: U nás na stole nikdy nevydržia dlho a túto dobrotu rozplývajúcu sa na jazyku miluje celá rodina

Spread the love

Ak ste si ešte nestihli urobiť túto vynikajúcu fašiangovú pochúťku je najvyšší čas, aby ste to zmenili. Voňavé chrumkavé fánky sú neodmysliteľnou súčasťou tohto obdobia. Nádherne rozvoňajú celý dom a pripomínajú nám naše tradície. Hodia sa ku káve, čaju alebo len tak, na domáce maškrtenie. U nás na stole nikdy nevydržia dlho a túto dobrotu rozplývajúcu sa na jazyku miluje celá rodina. Vyskúšajte tento recept na fantastické a jemné fánky, ktorý si určite zamilujete vďaka ich neodolateľnej chuti.

 Ingrendiencie

250 gHladká múka
5 ksVajcia
2 plKyslá smotana
25 gMaslo
1 plRum
1 plPráškový cukor
1 bal.Vanilkový cukor
1 plVoda
štipkaSoľ
p.p.Bračová masť

Postup receptu

1

V mise si ručne alebo mixérom vymiešame žĺtka, cukor, soľ, maslo a smotanu. Pridáme alkohol alebo ocot a trošku vody. Cez sito postupne sypeme múku a vymiešame jednu hmotu.

2

Celá masa by mala byť pomerne tuhá a nesmie sa lepiť na prsty. Cesto potom vaľkáme niekoľko minút na doske, ktorú sme si posypali múkou. Prekladáme ho napoly a znova rozvaľkáme na plochu, tento postup opakujeme niekoľko krát.

3

Ideálne je potom cesto odložiť na pol hodinu do chladničky. Následne ho rozvaľkáme na hrúbku približne 2 mm. Cesto narežeme na pásy.

4

Každý pás potom v strede pozdĺžne prerežeme tak, aby sme vytvorili úzky otvor. Ním potom prevlečieme jeden koniec cesta a vytvoríme tak akúsi „mašličku“.

5

V hlbokom hrnci si rozpálime masť do ktorej postupne ukladáme fánky a smažíme ich z každej strany niekoľko sekúnd dozlata. Fánky potom ukladáme na tanier vystlaný papierovými obrúskami, ktoré vsajú prebytočnú masť.

6

Hotové fánky posypeme práškovým cukrom a podávame. Táto chrumkavá dobrota vyzerá lákavo a chutí fantasticky. Najlepšie sú dve až tri hodinky po príprave. V uzavretej dóze vydržia aj niekoľko dní. Dobrú chuť!

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

You Might Also Like