Vráťte sa späť v čase a vyskúšajte recept na slávnu tortu PRAHA, ktorá bola obľúbená počas bývalého režimu. Tento lahodný dezert oslovil mnohých a je ľahko pochopiteľné prečo – jeho chutné vrstvy krému a čokolády sú jednoducho neodolateľné. Pripravte si ho aj vy a užite si tento výnimočný zážitok z minulosti!
Postupujte podľa tohto overeného receptu a vaša torta PRAHA sa určite podarí:
Potrebujeme:
Na korpus:
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 115 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 40 g masla
Na krém:
- 1 žĺtok
- 20 g vody
- 120 g kondenzovaného mlieka
- 200 g masla
- vanilín podľa chuti
- 10 g kakaa
Na polevu:
- 80 g čokolády
- 60 g masla
Na potretie:
- 55 g marhuľového džemu
Postup:
- Žĺtky oddelíme od bielkov a cukor si rozdelíme na 2 časti. Vyšľaháme žĺtky s polovicou cukru do peny a bielky s druhou polovicou cukru na tuhý sneh. Obe hmoty opatrne zmiešame.
- Do hmoty pridáme preosiatu múku a kakao, jemne vareškou premiešame. Pridáme rozpustené, vychladnuté maslo a znovu premiešame.
- Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, nalejeme cesto a pečieme pri 200 °C. Cesto sledujeme a potom urobíme test špajdľou. Korpus vyberieme z formy, ochladíme, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky na 6 – 8 hodín.
- Po uplynutí doby si prekrojíme korpus na 3 časti a prejdeme k príprave krému. Všetky suroviny na krém zmiešame a uvaríme hustý krém. Vychladíme a vyšľaháme s maslom, kým nebude nadýchaný.
- Korpus natrieme džemom, potom rovnomerne rozomerne rozotrieme krém a priklopíme druhou časťou korpusu.
- Proces vrstvenia opakujeme a nakoniec celú tortu potrieme zvyšným krémom.
- Z čokolády a masla si vo vodnom kúpeli vymiešame polevu a polejeme ňou tortu.
- Následne ju odložíme do chladničky na 8 hodín.
Tento kráľovský dezert nielen že úžasne vyzerá, ale aj výborne chutí. Dobrú chuť!
zdroj: souspark.ru