Toto je 100 rokov starý recept na slaný Podplameník. Lepší ste nejedli!

Spread the love

Dlho som hľadala, nakoniec našla a konečne aj vyskúšala. Dávam si ho vždy na jarmoku a priznám sa, že hoci som sa ho snažila napodobniť aj doma, nikdy sa mi nepodarilo dosiahnuť tej správnej chuti cesta.

Až teraz som konečne našla recept, ktorý je pre mňa perfektný. Podplameník chutí ako z Moravského jarmoku. Je fantastický, voňavý a navyše, keď máte dobrý recept, jeho príprava je skutočne jednoduchá.

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
150 ml teplého mlieka
1 lyžičku kr.. cukru
1 lyžičku soli
1 vajce
3 lyžice oleja
½ kocky čerstvého droždia
2 zemiaky

Na vrch:

350 g kyslej smotany
200 g slaniny
2 červenej cibule

Postup:

V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie a cukor. Počkáme, než vyjde kvások.

Do inej misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajce, olej a tiež zemiaky, ktoré sme si uvarili a roztlačili.

Nakoniec do cesta vmiešame aj kvások a vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a hladké – podľa potreby pridáme múku alebo naopak mlieko.

Necháme nakysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a ešte premiesime a necháme aspoň 15 minút odpočinúť.

Zatiaľ si pripravíme plech, ktorý dobre vymastíme olejom alebo maslom (môžete piecť aj na papieri na pečenie, ale na masle je najlepšia).

Na plech navrstvíme rovnomerne cesto – pretiahneme ho rukami do všetkých rohov – je potrebné myslieť na to, že cesto počas pečenia ešte narastie.

Potrieme kyslou smotanou, slaninou nakrájanou na kocky a nakrájanou cibuľkou.

Šup do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – okraje by mali byť zlatisté.

Želáme vám dobrú chuť!

You Might Also Like