TOP 10 fazuľových šalátov – ľahké, výborné, hneď hotové a poriadne zasýtia!

Zdieľať článok na

Fazuľa je zaslúžene zaradená do zoznamu užitočných strukovín, pretože obsahuje veľa rastlinných bielkovín a minimálne množstvo kalórií. Je tiež veľmi výživná a podporuje dobré trávenie.

Ponúkame vám výber fazuľových šalátov, ktoré sú výborné ako príloha, prípadne zastúpia aj plnohodnotnú večeru.

S klobásou, kukuricou a paradajkami

Potrebujeme:

polovicu cibule;
200 g údenej šunky;
2 paradajky;
200 gramov červených fazúľ (môžete použiť fazuľu z konzervy, alebo uvarenej fazule);
strúčik cesnaku;
200 gramov kukurice;
1 lyžica majonézy (domáca majonéza bez oleja),

1 lyžice kyslej smotany alebo jogurtu,
soľ, korenie.

Nakrájajte šunku na rezančeky, paradajky na väčšie kocky a cibuľu na tenko. Pridajte fazuľu, cesnak, kukuricu, korenie a majonézu zmiešanú s kyslou smotanou. Všetko dobre premiešajte a nechajte odležať.

S hubami a vajíčkami

Potrebujeme:

200 gramov červených fazúľ;
3 vajcia;
120 g šampiňónov;
2 jarné cibuľky;
2 lyžice majonézy;
2-3 listy hlávkového šalátu;
soľ, korenie.

Uvarené vajíčka nakrájame na malé kocky a zmiešame s fazuľou, hubami, nakrájanou cibuľkou, korením a majonézou. Podávame na listoch šalátu.

S tuniakom

Potrebujeme:

300 g bielej fazule;
200 g tuniaka vo vlastnej šťave;
červená cibuľa;
3 zelenej cibuľky;
120 ml olivového oleja;
1 citrón;
petržlen;
soľ, korenie.

Tuniaka scedíme a trochu roztlačíme mäso vidličkou. Tuniaka zmiešame s fazuľou, nakrájanou cibuľou a bylinkami. Pre omáčku zmiešajte olej, citrónovú šťavu, korenie a zmiešajte so šalátom.

S kuracím mäsom, kukuricou a pekingskou kapustou

Potrebujeme:

300 g pekingskej kapusty;
200 gramov červených bôbov;
200 g kuracieho filé (uvarené);
3 lyžice majonézy;
soľ, korenie.

Mäso nakrájame na veľké kocky. V hlbokej miske premiešajte mäso, fazuľa, kapusta, majonézu, korenie a dobre premiešajte.

Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami

Potrebujeme:

200 gramov červených fazúľ;
1 červená repa (surová);
3 nakladané uhorky;
1 cibuľa;
2 strúčiky cesnaku;
4 lyžice olivového oleja;
petržlen;
soľ, korenie.

Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na trochu oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme korením a pokvapkáme olivovým olejom.

So šunkou, uhorkami a vajíčkami

Potrebujeme:

200 g šunky;
1 uhorka;
3 vajcia;
200 g bielej fazule;
2 lyžice kyslej smotany;
petržlen;
soľ, korenie.
Uvarené vajcia natvrdo a uhorky nakrájame na malé kocky. Zmiešame ich s fazuľou, petržlenovou vňaťou, kyslou smotanou, korením a dobre premiešajte. Šalát sa môže okamžite podávať.

S hovädzím mäsom, korením a vlašskými orechmi

Potrebujeme:

200 gramov červených fazúľ;
250 gramov hovädzieho mäsa – upečeného alebo uvareného;
1 červená cibuľa;
1 paprika;
polovica červenej papriky;
50 g vlašských orechov;
100 ml horúcej vody;
2 strúčiky cesnaku;
2 lyžice octu;
10 g pálivej papriky;
2 lyžice olivového oleja;
koriander;
soľ a korenie.

Cibuľa nakrájajte na polkruhy a marinujeme v zmesi vody a octu po dobu 7-10 minút. Mäso nakrájané na kocky, papriky, orechy, nakladanú cibuľu a všetky statné suroviny zmiešame a dochutíme koriandrom, soľou a korením. Dobre premiešajte šalát a okamžite podávajte.

S krabími tyčinkami a vajíčkami

200 g krabích tyčiniek;
3 vajcia uvarené natvrdo;
200 gramov červených fazúľ;
2 lyžice kyslej smotany;
kôpor;
soľ, korenie.

Uvarené vajcia a krabie tyčinky nakrájame na veľké kocky. Dobre premiešajte s fazuľou, kôprom, korením a kyslou smotanou. Ak chcete, môžete do šalátu pridať kukuricu z konzervy (scedené).


Zdieľať článok na

You Might Also Like