POTREBNÉ PRÍSADY
Cesto:
5 vajec
5 PL krupicového cukru
štipka soli
7 PL polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
3 PL oleja
4 PL horúcej vody
2 PL kakaa
Krém:
2 nátierkové maslá (po 200 g)
1 tvaroh vaničkový (250 g)
250 ml smotany na šľahanie 33%
3 vanilkové cukry
2 – 3 PL práškového cukru
Ďalej:
5 banánov
veľké balenie detských piškót
250 ml uvarenej silnejšej kávy
100 g čokolády
POSTUP PRÍPRAVY
Cesto: Vyšľaháme sneh z 5 bielkov, 5 lyžíc cukru krupica a so štipkou soli. Pridávame k tomu postupne za stáleho šľahania (na najnižší stupeň) 5 žĺtkov, 4 lyžice horúcej vody a 3 lyžice oleja, nakoniec 7 lyžíc polohrubej múky s 1/2 prášku do pečiva a trochou kakaa. Na vymastenom a vysypanom plechu 30 x 40 cm pečieme na 180 ° C 15 – 20 minút.
Krém: Ušľaháme šľahačku. Nátierkové maslá s cukrami a tvarohom dôkladne vyšľaháme, až zmes nadobudne a ručne jemne vmiešame ušľahanú šľahačku.
Na upečený a vychladnutý korpus natrieme tretinu krému, rozložíme kolieska banánov tesne vedľa seba, natrieme druhú tretinu krému. Uvaríme hrnček silnej kávy a necháme vychladnúť. Do kávy namáčame piškóty a uložíme vedľa seba na krém. Hore rozotrieme zvyšok krému a posypeme strúhanou čokoládou.
Poznámka: Pretože niektorým z vás nestačil krém, upiekla som dnes rezy znovu a recept som spresnila. Množstvo surovín je rovnaké, len som si uvedomila, že niektoré možno kúpi nátierkové maslo v menšom balení (150 g) alebo šľahačku v tégliku (200 ml), alebo len zamieša namiesto vyšľahania. Niekto je zvyknutý mazať silnú vrstvu. Krému je naozaj len tak presne na namazanie tenkých vrstiev. Tiež ak niekto dáva banány a piškóty ďalej od seba, musí potom medzi nich namazať krému viac. V tom prípade pokojne natrite na piškótu marmeládu a krém potom len v 2 vrstvách. Ale chuťovo je na zákusku krému až až.
Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.