Máte chuť na sladký dezert, ale nechcete použiť maslo? Tento recept na domáce koláčiky je jednoduchý a rýchly, a navyše potrebujete len zopár základných ingrediencií. Tieto koláčiky budú hitom na vašom stole!
Ingrediencie:
- 150 ml mlieka
- 50 g cukru
- 8 g instantného droždia
- 40 ml oleja
- 1 vajce
- 360 g múky
- 1 čajová lyžička soli
Na puding:
- 40 g cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 1 žĺtok
- 250 ml mlieka
- citrónová kôra
- čokoládové kvapky
Na potretie a posyp:
- žĺtok
- mlieko
- hnedý cukor
- práškový cukor
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte mlieko, cukor a instantné droždie. Prikryte fóliou a nechajte odstáť 10 minút.
- Pridajte olej a vajce, dobre premiešajte.
- Pridajte múku a soľ, premiešajte a vypracujte lepkavé cesto.
- Prikryte cesto fóliou a nechajte kysnúť jednu hodinu.
- V menšom hrnci zmiešajte cukor, kukuričný škrob a žĺtok. Pridajte mlieko a citrónovú kôru. Premiešajte a povarte na sporáku za stáleho miešania, až kým sa hmota nezhustne.
- Vychladnutý krém natrite na rozvaľkané cesto, posypte čokoládovými kvapkami a zrolujte do štrúdle.
- Rozrežte cesto na obdĺžniky, zrolujte a nechajte stáť na plechu s papierom na pečenie 20 minút.
- Potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypete hnedým cukrom.
- Upečte pri 180°C po dobu 25 minút.
- Po upečení posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Dobrú chuť!
Video návod:
zdroj: Báječná vareška, Dolci Veloci 89