Tento koláč si vyžaduje trochu práce, ale verte nám, stojí to za to! Mäkké cesto, vrstva sladkého džemu a orechy sú dokonalou kombináciou! Vychutnajte si tento tradičný dezert! Máme pre vás recept!
Potrebujeme:
500 g pšeničnej múky
2 vajcia
100 g práškového cukru
štipka soli
500 g marhuľového džemu
200 g cukru
100 g mliečnej čokolády
200 g masla
250 g 30% smotany
25 g droždia
1 čajová lyžička citrónovej kôry
400 g vlašských orechov
1 čajová lyžička vanilkového cukru
Príprava:
Rozdrobte droždie, pridajte práškový cukor, prilejte teplé (ale nie horúce) maslo (1 lyžičku masla si nechajte na čokoládovú polevu). Pridajte vajcia a všetko spolu premiešajte. Potom pridajte smotanu, múku a citrónovú kôru. Vypracujte hladké cesto, ktoré v prípade potreby posypte múkou, aby sa vám nelepilo na ruky. Odložte na teplé miesto na približne 40 minút. Potom cesto rozdeľte na 4 časti; valčekom vyvaľkajte pláty (0,5 cm).
Mleté orechy zmiešajte s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Zmes rozdeľte na 3 časti. Začnite prvou vrstvou cesta, ktorú vložte do formy na pečenie s vysokým okrajom (vyloženej papierom na pečenie). Cesto potrieme marhuľovým džemom a pridáme orechovú zmes. Pokračujte s cestom, džemom a orechovou zmesou ešte 2-krát a na záver položte vrstvu cesta. Vrchnú vrstvu cesta popichajte vidličkou. Celý koláč prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať ďalších 30 minút. Koláč pečte 30-40 minút pri 180 °C.
Čokoládovú polevu pripravíme rozpustením čokolády a pridaním lyžičky masla. Upečený a vychladnutý koláč polejeme polevou a necháme stuhnúť. Užite si to!