Zabudnite na obchodné jogurty, ktoré sú plné prídavných látok a konzervantov.
Máme pre vás recept na perfektný domáci jogurt, ktorý je nielen zdravší, ale aj chutnejší. Táto metóda pochádza z YouTube kanálu Gözde Yemek Tarifleri a jej tajným koreničkom je jednoduchá surovina, na ktorú by ste možno ani nepomysleli – kukuričný škrob!
Potrebujeme:
- 2 litre čerstvého farmárskeho mlieka
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 2 polievkové lyžice jogurtu
Postup:
- Vylejeme mlieko do veľkej nádoby.
- V malej miske zmiešame škrob s dvoma naberačkami mlieka a dobre premiešame, až kým sa škrob úplne nerozpustí.
- Rozpustený škrob pridáme do mlieka a premiešame.
- Mlieko varíme na strednom ohni. Keďže obsahuje škrob, je dôležité miešať ho počas varenia.
- Ako len mlieko začne vrieť, odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť na teplotu 45-50°C.
- K mlieku pridáme jogurt v pomere 1 lyžica jogurtu na 1 liter mlieka.
- Do jogurtu pridáme trochu mlieka a premiešame, až kým sa jogurt neroztopí. Túto zmes pridáme naspäť do mlieka a opäť premiešame.
- Mlieko rozdelíme do pohárov, ktoré prekryjeme servítkou a zabezpečíme gumičkou.
- Poháre umiestnime na plech a vložíme do rúry, ktorú sme predhriali na 100°C a potom vypnuli.
- Necháme jogurt kysnúť v rúre po dobu 4 hodín.
- Po vytiahnutí z rúry je náš domáci jogurt hotový a pripravený na servírovanie.
Prajeme vám dobrú chuť a veľa zábavy!
Video recept:
zdroj: Gözde Yemek Tarifleri