Palacinky sú milovanou pochúťkou mnohých ľudí a existuje nespočetne veľa receptov na ich prípravu. Predstavujeme vám starý babičkin trik, ktorý zmení chuť vašich palaciek k lepšiemu, a navyše je takmer neznámy. Postupujte podľa tohto receptu a aj staršie palacinky budú znovu chutia ako čerstvé!
Ingrediencie:
- 200 + 200 ml mlieka
- 200 ml vriacej vody
- 1 šálka hladkej múky (250 ml)
- 3 vajcia
- 60 g kryštálového cukru
- 1/2 ČL soli
- 3 PL rastlinného oleja
- 80 g masla
Postup:
- Rozbijeme vajíčka do misy.
- Pridáme soľ a cukor, a vyšľaháme metličkou.
- Zašľaháme 200 ml mlieka.
- Postupne zapracujeme múku tak, aby nevznikli hrudky.
- Pridáme horúcu vodu a olej za stáleho šľahania.
- Cesto premiešame, prikryjeme a necháme stáť 15 minút.
- Z cesta pripravíme klasické palacinky – nalievame ich na vymastenú panvicu a opekáme z oboch strán.
- V hlbšej panvici zmiešame 200 ml mlieka s 40 g masla a necháme maslo rozpustiť.
- Na panvici rozpustíme zvyšných 40 g masla.
- Každú palacinku preložíme 2-krát na polovicu, namočíme do mlieka s maslom a uložíme na panvicu s maslom.
- Na panvici s maslom upečieme štyri poskladané palacinky a polejeme ich trochou mlieka s maslom.
- Prikryjeme pokrievkou a dusíme 7-10 minút.
- Hotové palacinky servírujeme podľa chuti s ovocím, džemom a pod., prípadne posypeme práškovým cukrom.
Tento recept je ideálny aj na spracovanie starších palaciek – budú opäť chutia ako čerstvé. Dobrú chuť!
Videorecept:
zdroj: Strana_Kulinarii