Len málokto nemá rád domáce sladkosti. Spomeň si, aké bolo nekonečné čakanie na to, až niekto z dospelých, buď mama, otec, alebo napríklad babička, prestanú čarovať v kuchyni a dajú ti ochutnať niečo moc dobré.
Upiecť jablkový koláč by mala vedel každá sama seba si vážiaca gazdinka. A dnes spoločne tiež my upečieme jednoduchý koláč s jablkami, šťavnatý a tak akurát sladký.
Recept na jednoduchý a chutný jablkový koláč:
Tomuto koláču sa ľudovo hovorí „Tri hrnčeky“ a pripravuje sa pomerne neobvyklým spôsobom. A práve vďaka svojej jednoduchosti si vyslúžil všeobecnú obľubu.
Čo budeme potrebovať:
1 pohár preosiatej pšeničnej múky výberovej
1 pohár detskej krupice
1 pohár cukru
½ pohára hrozienok
180 g masla
1,5 kg kyslo sladkých jabĺk (5-6 ks)
2 čajové lyžičky škorice
1 polievková lyžica kypriaceho prášku do cesta
1/3 čajovej lyžičky soli
3 čajové lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
Do prvej misy nasyp múku, cukor a detskú krupicu. Pridaj 1/3 čajovej lyžičky soli a 1 polievkovú lyžicu kypriaceho prášku do cesta. Miešaj až do vzniku rovnorodej hmoty.
Zbav jablko šupky a jadrovníka. Nastrúhajte ho na strúhadle nahrubo. Pridaj ku strúhanému jablku 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Premiešaj. Pridaj hrozienka a škoricu. Opäť premiešaj.
Formu na koláč rovnomerne vymaž približne 50 g maslom. 130 g zostávajúceho masla ulož do chladničky, bude sa nám hodiť na hornú vrstvu koláča.
Na maslo rovnomerne rozprestri 4 polievkové lyžice zmesi z prvej misy. Uhlaď a vytvor tak prvú vrstvu.
Nasledujúcou vrstvou budú nastrúhané jablká. Použi na ňu jednu tretinu z celkového množstva nastrúhaných jabĺk. Nezabudni vždy každú vrstvu dobre vyrovnať.
Opakuj postup: vytvor ešte jednu vrstvu z múčnej zmesi z prvej misy, vyrovnaj ju a pridaj vrstvu jabĺk. Nezabúdaj každú vrstvu dobre vyrovnať.
Potom opäť vytvor vrstvu z múčnej zmesi a opäť vrstvu jabĺk. Konečnou vrstvou bude ešte jedna vrstva zmesi.
Na poslednú vrstvu koláča nastrúhajte nahrubo maslo, ktoré bolo uložené v mrazničke. Vyrovnaj.
Daj koláč piecť do vopred na 180 stupňov rozohriatej rúry. Doba pečenia – 50 minút.
Šťavnatý a neuveriteľné chutný koláč je hotový. Teraz už zostáva len pohostiť ním celú svoju rodinu!
Koláč je možné stále zdokonaľovať. Napríklad k jablkám s hrozienkami pridať drvené vlašské orechy a miesto škorice použiť mak, vanilkový cukor alebo iné obľúbené ingrediencie.
S týmto receptom na najľahší a najchutnejší koláč budeš vždy pripravený na hocijakú náhlu návštevu!