Sú také fantastické, že si recept pýtala aj svokra: DOKONALÉ ŠIŠKY zo šľahačkového cesta – nie sú mastné a mäkučké budú aj na druhý deň!

Spread the love

Tieto šišky sú jednoducho dokonalé – konečne také, aké som vždy chcela urobiť. jemnučké, lahodné a výborné aj na druhý deň – ak vám teda ostanú (u nás sa to stalo len raz aj to preto, že manžel na ne zabudol). Recept si dokonca vypýtala aj moja svokra!

Potrebujeme:

1 kg preosiatej polohrubej múky,

1 kocka čerstvého droždia,

600 ml mlieka,

250 ml smotany na šľahanie (33%),

1 lyžičku soli,

2 lyžičky cukru,

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3),

0,5 dl rumu.

Na dochutenie – lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov.

Postup:

Z  200 ml teplého mlieka, droždia, cukru a trochy múky pripravíme kvások a necháme ho narásť asi  10 min.

Zo zvyšného množstva múky si môžeme  odobrať 4 zarovnané lyžice múky na posypanie. Do ostatnej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rum a zvyšné mlieko.

Zmiešame – cesto bude dosť riedke, ale miesením nadobudne inú konzistenciu.

Cesto bude po vymiesení redšie, ale netreba sa toho báť. Domiesime ho varechou.

Jemne cesto pomúčime (múkou, ktorú sme si odobrali) – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod až 90 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú dsoku. Na pomúčenej doske cesto posypeme ešte trochu múkou a prevrátime.

Cesto rozdelíme na dve polovice, jemne poprášime múkou aj z druhej strany a vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.

Cesto je perfektné – nelepí sa, vykrajujeme z neho kolieska (na vrchu môžeme prstom urobiť jamku a neskôr ju naplníme), alebo iné tvary – ideálne naolejovaným pohárom . Druhú várku môžete urobiť ako kosoštvorce so zárezom uprostred – je to na vás.

Vyprážame na oleji dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť!

You Might Also Like