Vždy hľadáme nové a vzrušujúce spôsoby, ako obohatiť našu kuchyňu. Predstavujeme vám tajný recept mojej babičky, ktorý vám umožní ochutnať zemiakové slimáky ako nikdy predtým. Tento lahodný snack je jednoduchý na prípravu a vynikajúci na chuť. Môžete ho pripraviť ako rýchlu desiatu alebo ako chutný snack pre návštevy.
Ingrediencie:
- 3 stredné zemiaky
- 3 pláty lístkového cesta
- 50 ml mlieka
- Polovička zväzku petržlenovej vňate
- 100 g syra podľa vlastnej chuti
- 1 čajová lyžička soli
Na omáčku:
- 2 vajcia
- 50 ml rastlinného oleja
- 4 polievkové lyžice jogurtu
Na posypanie:
- sezamové semienka
Postup:
- Začíname tým, že ošúpané zemiaky nakrájame na malé kúsky a varíme v hrnci do mäkka.
- Uvarené zemiaky potom roztlačíme v miske na zemiakovú kašu.
- Do tejto zemiakovej kaše pridáme mlieko, nastrúhaný syr, nakrájanú petržlenovú vňať a soľ. Pomocou špachtli všetko dôkladne premiešame.
- V ďalšej miske vyšľaháme vajcia, jogurt a olej do hladka.
- Na pracovnú plochu položíme plát cesta, potrieme ho vyšľahanou omáčkou a pokryjeme druhým plátom cesta. Opakujeme s tretím plátom cesta.
- Na posledný plát cesta nanesieme zemiakovú zmes a rovnomerne ju rozotrieme.
- Cesto potom zrolujeme a rozdelíme na dve polovice.
- Rolky cesta preložíme na tácku, prekryjeme fóliou a vložíme do mrazničky na hodinu.
- Potom cesto nakrájame na približne 2 cm hrubé plátky.
- Slimáky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokiaľ sa vám všetky slimáky nezmestia na plech, vložte ich do vrecka a uložte do mrazničky na neskôr.
- Na povrch slimákov nanesieme zvyšok pripravenej omáčky.
- Nakoniec slimáky posypeme sezamovými semienkami pre krásny vzhľad a chrumkavú textúru.
- Plech s pripravenými slimákmi vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 35 minút, alebo kým slimáky nezískajú zlatohnedú farbu.
- Hotové zemiakové slimáky poukladáme na tanier a môžeme servírovať. Sú ideálne ako snack alebo ako súčasť večere. Dobrú chuť!
Video recept:
zdroj: Enfes Yemek Tarifleri