Semillonský likérový koláč – krémový a chutný domáci koláč, ktorý robím na všetky sviatky!

Ak milujete krémové a orechové dezerty, tento recept je ako stvorený práve pre vás. Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná, zvládne ju teda takmer každý začínajúci kuchár.

Na túto výnimočnú krémovo-orechovú tortu budete potrebovať tieto ingrediencie:

Na cesto:

  • 6 bielkov
  • 120 g granulovaného cukru
  • 2 čajové lyžičky kakaového prášku
  • 150 g masla
  • 150 g jemnej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 150 g jemne mletých vlašských orechov

Na polevu:

  • 6 žĺtkov
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na krém:

  • 100 ml mlieka
  • 160 g granulovaného cukru
  • 150 g jemne mletých vlašských orechov
  • 100 g tmavej čokolády
  • 1 čajová lyžička vaječného likéru
  • 200 g masla

Voliteľné:

  • Rumová esencia

Príprava je nasledujúca:

  1. V miske zmiešame zmäknuté maslo spolu s 80 g cukru a vyšľaháme do penivej konzistencie.
  2. Preosejeme múku s kypriacim práškom a kakaom, pridáme mleté orechy a dôkladne premiešame.
  3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridáme zvyšný cukor.
  4. Penu pridáme do orechovej zmesi a jemne premiešame.
  5. Plech vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
  6. Krém nalejeme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 180°C. Pečieme približne 20 minút.
  7. Medzitým si pripravíme polevu. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, až kým zmes nezväčší objem a nezbledne.
  8. Túto zmes rovnomerne nanesieme na polovicu upečené cesto a vložíme späť do rúry na ďalších 10 minút.
  9. Teraz si pripravíme krém. Zmiešame mlieko s cukrom a na strednom ohni varíme, kým nezískame hustú zmes.
  10. Do tejto zmesi pridáme kúsky masla a nalámanú čokoládu, ktorú dôkladne vymiešame do hladka.
  11. Potom pridáme mleté vlašské orechy a vaječný likér. Ak preferujete, môžete pridať aj rumovú esenciu.
  12. Zmes premiešame a odstavíme z ohňa.
  13. Vychladnutý krém nanesieme na upečené a vychladnuté cesto.
  14. Koláč necháme vychladnúť približne 2 hodiny.
  15. Po uplynutí tohto času dezert nakrájame pomocou pohára do tvaru polmesiaca.
  16. Na záver posypeme vrch koláča práškovým cukrom a je pripravený k podávaniu.

Tento recept je ideálny nielen pre sladké chvíle počas celého roka, ale aj ako neodmysliteľná súčasť veľkonočného stola.

Dobrú chuť!

zdroj text+foto: iladies.ro

You Might Also Like