Ďakujeme, že ste sa rozhodli navštíviť náš web, kde sa zdieľajú chutné a zdravé recepty. V tejto časti vám predstavíme recept, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a výslednou chutnosťou. Pripravili sme pre vás unikátny recept na domáce rožky, ktoré sú tak jemné a ľahké, že budete chcieť urobiť ďalšiu dávku hneď, ako ich skonzumujete.
Pôvodne sme tento recept objavili na youtube kanáli Domaći Recepti a odvtedy sme ho začlenili do našich kuchynských repertoárov.
Potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 200 ml mlieka
- 1 PL kryštálového cukru
- 40 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného)
- 250 g margarínu
- 1 PL soli
- 100 ml rastlinného oleja
- 300 ml vody
- 900 g múky
- Na potretie: 1 žĺtok a 1 PL mlieka
- Na posypanie: sezamové semienka
Postup:
- Do misky nalejte teplé mlieko a pridajte cukor s droždím. Premiešajte a nechajte 10 minút stáť.
- Medzitým margarín umiestnite na 10 minút do mrazničky.
- Do veľkej misky nasypeme cca 500 g múky, pridáme soľ a premiešame.
- Následne pridajte kvások a teplú vodu.
- Pridajte približne 70 ml oleja a všetko dobre premiešajte.
- Postupne pridajte zvyšok múky a vymiesite cesto.
- Cesto v miske polejte olejom, otočte a vymiesite.
- Misku prekryjte utierkou a nechajte cesto hodinu kysnúť.
- Po hodine vytlačte vzduch z cesta a premiestnite ho na pomúčený pracovný stôl.
- Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca, nastrúhajte naň margarín a zrolujte.
- Rozkrájajte cesto na 5 rovnakých častí.
- Po hodine kysnutia cesto preložte na pomúčnený pracovný stôl. Roztiahnite ho do štvorcového tvaru, posypte múkou a rozvaľkajte na tenko. Na rozvaľkané cesto nastrúhajte zmrazený margarín a cesto zrolujte.
- Kruh cesta nakrájajte na osem rovnakých častí. Na širší koniec každej časti položte plnku podľa svojej chuti (napr. feta syr).
- Každú časť potom zrolujte a vytvarujte do rožka. Položte rožky na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prekryte plech utierkou a nechajte rožky 30 minút odpočívať.
- Po uplynutí doby potrite rožky zmesou žĺtka a mlieka.
- Posypte sezamovými semienkami a vložte do predhriatej rúry.
- Pečte 25-30 minút pri teplote 200°C.
- Po upečení nechajte rožky vychladnúť na mriežke.
A to je všetko! Teraz si môžete vychutnať tieto úžasne mäkké a ľahké domáce rožky. Nech vám chutia!
Nechajte nás vedieť, ako sa vám tento recept páčil, alebo ak máte nejaké otázky, neváhajte nám napísať.
Video recept:
zdroj: Domaći Recepti