Rožky ako z bavlnky – najmäkšie na svete: Musíte ich vyskúšať!

Ďakujeme, že ste sa rozhodli navštíviť náš web, kde sa zdieľajú chutné a zdravé recepty. V tejto časti vám predstavíme recept, ktorý vás prekvapí svojou jednoduchosťou a výslednou chutnosťou. Pripravili sme pre vás unikátny recept na domáce rožky, ktoré sú tak jemné a ľahké, že budete chcieť urobiť ďalšiu dávku hneď, ako ich skonzumujete.

Pôvodne sme tento recept objavili na youtube kanáli Domaći Recepti a odvtedy sme ho začlenili do našich kuchynských repertoárov.

Potrebujete nasledujúce ingrediencie:

  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 40 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného)
  • 250 g margarínu
  • 1 PL soli
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 300 ml vody
  • 900 g múky
  • Na potretie: 1 žĺtok a 1 PL mlieka
  • Na posypanie: sezamové semienka

Postup:

  1. Do misky nalejte teplé mlieko a pridajte cukor s droždím. Premiešajte a nechajte 10 minút stáť.
  2. Medzitým margarín umiestnite na 10 minút do mrazničky.
  3. Do veľkej misky nasypeme cca 500 g múky, pridáme soľ a premiešame.
  4. Následne pridajte kvások a teplú vodu.
  5. Pridajte približne 70 ml oleja a všetko dobre premiešajte.
  6. Postupne pridajte zvyšok múky a vymiesite cesto.
  7. Cesto v miske polejte olejom, otočte a vymiesite.
  8. Misku prekryjte utierkou a nechajte cesto hodinu kysnúť.
  9. Po hodine vytlačte vzduch z cesta a premiestnite ho na pomúčený pracovný stôl.
  10. Cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca, nastrúhajte naň margarín a zrolujte.
  11. Rozkrájajte cesto na 5 rovnakých častí.
  12. Po hodine kysnutia cesto preložte na pomúčnený pracovný stôl. Roztiahnite ho do štvorcového tvaru, posypte múkou a rozvaľkajte na tenko. Na rozvaľkané cesto nastrúhajte zmrazený margarín a cesto zrolujte.
  13. Kruh cesta nakrájajte na osem rovnakých častí. Na širší koniec každej časti položte plnku podľa svojej chuti (napr. feta syr).
  14. Každú časť potom zrolujte a vytvarujte do rožka. Položte rožky na plech vystlaný papierom na pečenie.
  15. Prekryte plech utierkou a nechajte rožky 30 minút odpočívať.
  16. Po uplynutí doby potrite rožky zmesou žĺtka a mlieka.
  17. Posypte sezamovými semienkami a vložte do predhriatej rúry.
  18. Pečte 25-30 minút pri teplote 200°C.
  19. Po upečení nechajte rožky vychladnúť na mriežke.

A to je všetko! Teraz si môžete vychutnať tieto úžasne mäkké a ľahké domáce rožky. Nech vám chutia!

Nechajte nás vedieť, ako sa vám tento recept páčil, alebo ak máte nejaké otázky, neváhajte nám napísať.

Video recept:

zdroj: Domaći Recepti

You Might Also Like