Chcete vyskúšať jednoduché a chutné pečivo, ktoré sa vždy vydarí? Vyskúšajte tieto úžasné rožteky s plnkou, ktoré môžete naplniť podľa vlastnej chuti. Výsledkom bude vždy skvelý dezert.
Potrebné ingrediencie:
Cesto:
- 250 ml teplého mlieka
- 3 čajové lyžičky cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- 100 ml oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1 žĺtok
Na premazanie:
- 1 vaječný žĺtok
- mlieko
Ďalšie potrebnosti:
- Práškový cukor na posypanie
Možné náplne:
- Lekvár
- Tvaroh
- Nutella
- Orechy
- Mak
Postup prípravy:
- Do teplého mlieka vsypte čerstvé droždie, pridajte cukor a poriadne premiešajte.
- V mise zmiešajte časť múky s kváskom, olejom, soľou a žĺtkom. Dôkladne premiešajte.
- Postupne vmiešajte zvyšok múky a spracujte cesto rukami.
- Z cesta vytvarujte valec a rozdeľte ho na tri rovnomerné časti. Z každej časti vytvorte guličku.
- Rozvaľkajte každú guličku do kruhového tvaru. Následne kruh rozdeľte na osem rovnakých častí.
- Na širšiu časť každej časti cesta nanesiete náplň podľa vlastnej chuti.
- Preklopte širšiu časť cesta cez náplň, aby ste vytvorili tvar rožteka a zabránili vytečeniu náplne.
- Preklopte cesto cez plnku a zrolujte rožteky. Počas rolovania jemne natiahnite tenkú časť cesta.
- Opakujte postup so zvyšnými guličkami a ukladajte rožteky na plech vyložený mastným papierom. Rozmiestnite ich tak, aby sa navzájom nedotýkali.
- Zakryte utierkou a nechajte rožteky odstáť približne 45 minút, aby kysli a narástli.
- V menšej miske rozmiešajte vaječný žĺtok s trochou mlieka a natriete túto zmes na povrch každého rožteka.
- Vložte plech s rožtekami do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a nechajte piecť približne 20 minút, alebo kým rožteky nebudú zlatohnedé.
- Po upečení rožteky zakryte utierkou a nechajte vychladnúť. Týmto spôsobom rožteky ešte zmäknú.
- Pred podávaním posypte rožteky práškovým cukrom.
- Dobrú chuť a príjemnú degustáciu!
Videorecept:
zdroj: Natašine Slastice