RETRO lekvárové rožky, ktoré sa vždy podaria: Recept mám od babičky zo Záhoria!

Chcete vyskúšať jednoduché a chutné pečivo, ktoré sa vždy vydarí? Vyskúšajte tieto úžasné rožteky s plnkou, ktoré môžete naplniť podľa vlastnej chuti. Výsledkom bude vždy skvelý dezert.

Potrebné ingrediencie:

Cesto:

  • 250 ml teplého mlieka
  • 3 čajové lyžičky cukru
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 žĺtok

Na premazanie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • mlieko

Ďalšie potrebnosti:

  • Práškový cukor na posypanie

Možné náplne:

  • Lekvár
  • Tvaroh
  • Nutella
  • Orechy
  • Mak

Postup prípravy:

  1. Do teplého mlieka vsypte čerstvé droždie, pridajte cukor a poriadne premiešajte.
  2. V mise zmiešajte časť múky s kváskom, olejom, soľou a žĺtkom. Dôkladne premiešajte.
  3. Postupne vmiešajte zvyšok múky a spracujte cesto rukami.
  4. Z cesta vytvarujte valec a rozdeľte ho na tri rovnomerné časti. Z každej časti vytvorte guličku.
  5. Rozvaľkajte každú guličku do kruhového tvaru. Následne kruh rozdeľte na osem rovnakých častí.
  6. Na širšiu časť každej časti cesta nanesiete náplň podľa vlastnej chuti.
  7. Preklopte širšiu časť cesta cez náplň, aby ste vytvorili tvar rožteka a zabránili vytečeniu náplne.
  8. Preklopte cesto cez plnku a zrolujte rožteky. Počas rolovania jemne natiahnite tenkú časť cesta.
  9. Opakujte postup so zvyšnými guličkami a ukladajte rožteky na plech vyložený mastným papierom. Rozmiestnite ich tak, aby sa navzájom nedotýkali.
  10. Zakryte utierkou a nechajte rožteky odstáť približne 45 minút, aby kysli a narástli.
  11. V menšej miske rozmiešajte vaječný žĺtok s trochou mlieka a natriete túto zmes na povrch každého rožteka.
  12. Vložte plech s rožtekami do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a nechajte piecť približne 20 minút, alebo kým rožteky nebudú zlatohnedé.
  13. Po upečení rožteky zakryte utierkou a nechajte vychladnúť. Týmto spôsobom rožteky ešte zmäknú.
  14. Pred podávaním posypte rožteky práškovým cukrom.
  1. Dobrú chuť a príjemnú degustáciu!

Videorecept: 

zdroj: Natašine Slastice

You Might Also Like