Tento recept robím keď čakám na obed viac ľudí a veľmi obľúbený je na rodinných oslavách. Dokonca, mi sestra vždy volá pár dní dopredu, aby som nezabudla na cigánsku. Ide o veľmi chutný nápad na prípravu mäsa s perfektnými prísadami vnútri.
Čo budeme potrebovať:
- 6 hrubších plátkov hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 4 čo najväčšie kyslé uhorky nakrájané na plátky
- 4 cibule nakrájané na plátky
- horčicu
- 10 plátkov slaniny – ideálne hrubšie
- Soľ a korenie
Na omáčku:
- 500 ml červeného vína
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 1 cibuľku nakrájanú na drobno
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 1 bal. čerstvej polievkovej zeleniny očistenej a nakrájanej nadrobno
- 2 ks. bobkového listu
- olej
Postup:
Každý kúsok mäsa si najskôr nakrojíme na čo najväčšiu plochu a následne rozklepeme tenko pod fóliou – rovnako, ako keď sa chystáte pripravovať masovou roládu. Mäso ochutíme soľou a korením.
Začnite vrstviť. Na plát mäsa natrieme horčicu, 2 plátky slaniny, niekoľko krúžkov uhoriek a cibule. Pokračujeme ďalším kusom mäsa a rovnakými prísadami, vrstvíme, kým nepoužijeme všetko mäso.
Mäso je teraz dobré upevniť motúzom, previažeme podobne, ako španielskeho vtáčika a preložíme na pekáč.
Na panvici rozpálime olej a osmažíme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a všetko spolu restujeme než zelenina chytí peknú farbu. Osolíme, okoreníme a pridáme aj paradajkový pretlak, bobkový list a necháme všetko spoločne povariť.
Teraz podlejeme červeným vínom a necháme ešte variť asi 3-5 minút. Omáčku prelejte cez mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Ak máme hovädzie mäso, pečieme pri teplote 180 stupňov 2-2,5 hodiny, ak bravčové, stačí aj kratšia doba pečenia.
Po dopečení nezabudnite odstrániť povrázok. Servírujeme s prílohou podľa chuti, výborne však táto pochúťka chutí aj s obyčajným chlebom. Ako prílohu odporúčam tiež dusené kapustu a varené zemiaky!
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.