Vynikajúci koláč s posýpkou, krehkým cestom a tvarohovou plnkou. Príprava je jednoduchá a chutí naozaj fantasticky. Recept na tento koláčik mi poradila známa z Maďarska.
Na prípravu slivkového koláča budeme potrebovať tieto suroviny:
Na cesto:
300 g múka
125 g cukor
1 bal. vanilkový cukor
1 lyžička prášok do pečiva
1 vajce
1 lyžička škorice
150 g masla alebo margarínu (rozpustený)
Slivková náplň:
750 g slivky nakrájané na štvrtiny
50 g Cukor (v prípade kyslých sliviek dvojnásobné množstvo cukru!)
40 g kukuričný škrob
3 lyžice
Na krém:
2 vajcia
1 bal. Pudingový prášok vanilka
500 g tvaroh
2 lyžice citrónová šťava
75 g cukor
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto:
zmiešajte suché prísady a pridajte vajíčko. Teraz pomaly primiešajte tekutý tuk a spracujte pomocou nástavcov na miešanie cesta. 3/4 cesta rovnomerne navrstvíme do formy a pevne zatlačte (cesto by malo siahať aj po bokoch tortovej formy).
Príprava náplne:
premiešajte slivky s cukrom a dajte variť pri nízkej teplote. Ak by množstvo tekutiny bolo príliš malé, jednoducho pridajte niekoľko polievkových lyžíc vody.
Rozmiešajte kukuričný škrob s vodou, a za stáleho miešania pridajte do sliviek a znovu priveďte do varu. Nechajte zmes vychladnúť.
Príprava tvarohového krému:
vymiešame cukor s vajíčkami. Primiešajte pudingový prášok, tvaroh a citrónovú šťavu.
Vychladnutou ovocnú zmes rozprestrite na cesto a na ňu pridajte tvarohový krém. Zvyšné cesto nastrúhajte na vrch koláča.
Pečieme v horúcej rúre 45 – 50 minút (dokiaľ nie je vrch koláča zlatistý)
Dobrou chuť!
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.
zdroj: primanatura.cz