Recept na najlepšiu domácu Marlenku! Lepšia ako tá kupovaná

Zdieľať článok na

Suroviny:

Cesto:
300 g práškového cukru
400 g hladkej múky
250 g masla
1 PL sódy bikarbóny
3 vajcia
3 PL medu
podľa potreby mlieko

Plnka:
375 g masla
600 g sladeného Salka

Na ozdobenie:
1 hrsť vlašských orechov
1 kakaové Pikao

Postup

CESTO: Nad parou rozpustíme jedno celé maslo. Pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté, pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec cesto odvážime a rozdelíme ho na tri rovnaké časti.
Na tenký plech dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta. Cesto roztierame až tesne po okraj!!! Pečieme v rúre na 175 stupňov približne 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje nám začnú tmavnúť, akoby sa už pomaličky pripekali.S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!! Upečený plát cesta necháme na pečiacom papieri vychladnúť, otočíme ho a okraje orežeme. Spodná strana cesta má väčšie množstvo bubliniek, preto neskôr ľahšie do seba vpije plnku a cesto nám rýchlejšie zmäkne. Orezávame z každej strany cca 2 cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča.

PLNKA: V miske vyšľaháme zmäknuté maslo, do ktorého postupne primiešame sladené Salko. Plnku odvážime a rozdelíme ju na tri rovnaké časti. Niekto Salko pred použitím varí, aby skaramelizovalo, ja nie. Mám to odskúšané a neuvarené Salko chutí v Marlenke omnoho lepšie ako to uvarené a takisto aj lepšie vyzerá, pretože hnedá plnka v koláči zaniká. Prvý plát cesta položíme na dosku a roztrieme naň prvú časť plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. S cestom narábame veľmi opatrne, je krehké a mohlo by sa zlomiť!!! Na posledný plát rozotrieme len tri štvrtiny plnky a zvyšok použijeme na potretie okrajov.

NA OZDOBU: Vlašské orechy nasekáme na drobné kúsky. Keď máme čas, môžeme nasekané orechy nasucho troška opražiť. Orechom to dodá výraznejšiu chuť a aj krajšiu farbu. V malom poháriku rozmiešame Pikao s trošičkou studenej vody, aby nebolo také husté. Môžete použiť aj čokoládu, ale tá sa po stuhnutí zle krája a praská, no Pikao sa len vpije do posýpky a zostane mäkké. Vrch a boky koláča posypeme posýpkou, ktorú sme pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať, aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. Navrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na úplný koniec už len vrch cik-cak pokvapkáme Pikaom. Marlenku necháme aspoň hodinu mimo chladničky, aby sa nám do cesta dobre vpyla plnka a koláč nebol suchý. Keď Marlenku príliš skoro vložíte do chladničky, maslo v plnke stuhne a tá sa nevpije do cesta. Na druhý deň je vždy Marlenka už krásne mäkučká.

Poznámka

Niektorí na vôňu dávajú aj koňak alebo rum. Nechávam to na vás.


Zdieľať článok na

You Might Also Like