Budete potrebovať:
1 l mlieka
400 ml vody
3 šálky ryže
200 g cukru
3 PL škrobu
2 žĺtky
1 balíček vanilkového cukru
1 PL trstinového cukru
štipka škorice
Postup prípravy:
Ryžu umyte a nechajte uvariť do mäkka vo vode. V miske si zmiešajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte ich. Počas šľahania pomaly pridávajte mlieko. Zmes dajte na slabý oheň, aby sa ohriala. Nesmie sa začať variť!
Škrob zrieďte s trochou vody. Po uvarení pridajte mäkkú ryžu do mliečnej zmesi a pridajte aj vanilkový cukor a škrob rozrobený vo vode. Na miernom ohni všetko spolu dobre premiešajte a odstavte.
Ryžu naložte do keramických zapekacích misiek. Ryžu v miskách posypte trochou škorice a vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov. Ešte predtým misky posypte trstinovým cukrom, ktorý sa zapečie do chrumkavej krusty. Aby sa vám dezert v rúre nevysušil, dajte na dno rúry plech s vodou. Keď ubehne od začiatku pečenia 15 minút, vyberte misky z rúry.
Ryžu ešte nejedzte, nechajte ju celkom vychladiť a dajte do chladničky stuhnúť. Turci ju jedia výlučne studenú. My však vieme, že je vynikajúca aj horúca. Nuž, výber je na vás.
Prajeme dobrú chuť
Prečítal si si článok až do konca? Zaujal ťa? Potom môžeš prácu redaktora odmeniť tým, že dáš článku na Facebooku lajk alebo ho budeš zdieľať ďakujeme.
zdroj: sovkusom.ru