Recept na famózny šachovnicový tvarohový koláč: Príprava je úplne jednoduchá, zvládne ju aj začiatočník!

Zdieľať článok na

Život bez dezertov by bol nudný a neznesiteľný. Zlepšia našu náladu, potešia chuťové bunky, vyčaria úsmev na tvári a okrem toho, vytváranie netypických dezertov ohromí aj našu estetickú dušu…

Dnes vám ponúkame recept na tvarohovo-čokoládový dezert, ktorý nielen, že chutí úžasne a vyzerá ako majstrovské dielo, nemusíte ani pri jeho príprave tráviť hodiny. Vaši hostia si hneď vyžiadajú recept!

Budeme potrebovať:

Cesto

  • 50 ml mlieka
  • 2 lyžice kakaa
  • 150 g masla
  • 180 g múky
  • 3 vajcia
  • 1 lyžičku prášku do pečiva

Náplň

  • 4 vajíčka
  • 120 g práškového cukru
  • 700 g tvarohu
  • 200 g smotany
  • 125 g masla
  • 2 PL múky
  • 1 PL vanilkového extraktu

Poleva

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla

Pokojne môžete smotanu nahradiť jogurtom a vanilkový extrakt vanilkovým cukrom. Tvaroh je možné zameniť za ricottu alebo mascarpone, potom však zredukujte množstvo smotany.

 

Postup:

Mlieko, kakao, cukor a maslo dajte do hrnca a varte, kým sa všetky zložky nerozpustia a nezjednotia. Potom zmes odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.

Do vychladenej zmesi pridajte múku, prášok do pečiva a vajcia. Všetko premiešajte metličkou alebo elektrickým mixérom pri nízkych otáčkach.

Formu na pečenie vysteľte alobalom alebo papierom na pečenie. Cesto na neho rovnomerne vylejte, vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte asi 25 minút.

Po uplynutí doby vyberte cesto z rúry a nechajte ho trochu vychladiť. Následne ho vyberte z formy a nechajte ho odstáť, aby úplne vychladlo.

Na náplň si vymiešajte maslo s práškovým cukrom a žĺtkami.

Pridajte po častiach tvaroh a smotanu. Šľahajte kým nezískate jednotnú konzistenciu.

Nezabudnite ani na zvyšné bielky a vanilkový extrakt. Všetko dobre vyšľahajte a vložte do chladničky.

Čokoládové cesto si nakrájajte na 10 rovných pásov s jednotnou šírkou.

Opäť si vezmite plech na pečenie, vysteľte ho potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie. Začnite na plech ukladať pásmi cesta, najskôr po okrajoch, potom do stredu. Je dôležité, aby ste medzi nimi mali rovnakú vzdialenosť.

Pomocou cukrárskej striekacej pištole alebo obyčajným igelitovým sáčkom.

Teraz pokračujte druhou vrstvou. Upečené cesto ukladajte na to miesto, kde sa nachádza tvarohový krém. Medzery opäť vyplňte spomínaným krémom.

Maslo a čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Najlepšie je použiť mliečnu a horkú čokoládu v rovnakom pomere. Potrite s ňou koláč a vložte do chladničky na 30 minút.

Ak nechcete použiť polevu, môžete si čokoládu nastrúhať a posypať s ňou koláč. Ďalej si vystrihnite papierové pásky, položte ich na koláč ako šablónu a štvorčeky posypte práškovým cukrom.

 


Zdieľať článok na

You Might Also Like