Recept na domáci žihľavový sirup: 4x viac vitamínu C ako citróny: Mladá žihľava je zázrak pre slabú imunitu!

Zdieľať článok na

Sirup z mladej žihľavy je malý prírodný zázrak. Žihľavy majú vysoký obsah vitamínu C, prospievajú srdcu a krvnému obehu, lieči anémiu, čistí organizmus a alebo napr. zlepšuje kvalitu vlasov.

Recept č. 1:

ingrediencie:

  • 40 vrchných častí žihľavy (zozbierané na neznečistených miestach)
  • 6 bio citronov
  • 3 l studenej vody
  • 1 kg trstinového cukru alebo 200 g medu

Postup:

  1. Žihľavu umyjeme len krátkym ponorením do vody.
  2. Do veľkej uzatvárateľnej nádoby si dáme žihľavy a na plátky nakrájané citróny. prikryjeme a necháme 24 hodín stáť.
  3. Druhý deň všetko premiešame a scedíme tekutinu cez sitko. Pridáme do nej cukor / med a ešte ďalší deň necháme odležať. Ak ste pridali cukor, raz za čas premiešajte. Ak med, nie je potrebné miešať.
  4. Skladujeme v čistej nádobe v chladničke.

 

Recept č. 2:

ingrediencie:

  • 40 vrchných častí žihľavy (zozbierané na neznečistených miestach)
  • 40 g kyseliny citronovej
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • 2 l studenej vody

Postup:

  1. Žihľavu umyjeme len krátkym ponorením do vody.
  2. Dáme ju do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.
  3. Druhý deň tekutinu scedíme cez sitko. Dáme ju na sporák a trochu zohrejeme. Pridáme do nej cukor a zamiešame. Ak nám vznikne pena, odoberieme ju naberačkou.
  4. Sirup necháme vychladnúť a nalejeme do čistých pohárov. Nie je potreba sterilizovať.

 

zdroj: carujeme.cz


Zdieľať článok na

You Might Also Like