Prudko žravé zemiakovo maslové pagáčiky: Ľahké ako pierko a ostanú mäkkučké aj na tretí deň!

Zdieľať článok na

Tieto pagáčiky mali u nás veľký úspech a tak ich pripravujem ako na bežiacom páse. 

Potrebujeme:

800 g polohrubej múky
1 vajce
1 lyžičku soli
50 g čerstvého droždia
100 ml rastlinného oleja
300 g zemiakov
250 g zmäknutého masla
300 ml mlieka
1 lyžičku kryštálového cukru
1 vajce na potretie

Postup:

Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor, 1 lyžicu múky a necháme vyjsť kvások.

Zemiaky uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ, olej, maslo, vajce a kvások. Vypracujeme jednotné hladké cesto

Cesto prikryjeme utierkou a odložíme na teplé miesto vykysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú rpacovnú dosku, rozvaľkáme, rpeložíme na polovicu a necháme 20 minút vykysnúť. Potom rozvaľkáme, preložíme na polovicu a opäť necháme 20 minút vykysnúť. Tento postupo zopakujeme ešte 1x.

Cesto potom opäť rozvaľkáme a vykrajujeme z neho jednotlivé pagáčiky, ktoré na vrchu zatlačíme mriežkou na pretláčanie zemiakov – aby sme získali mriežkovaný vzor na povrchu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch pagáčikov nie je zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

zdroj: nosalty


Zdieľať článok na

You Might Also Like