Pripravte si túto sladkú dobrotu bez kvapky oleja: Sú lahodné, mäkkučké a nadýchané.

Spread the love

Vyskúšajte si urobiť šišky podľa tohto skvelého receptu- pre zmenu v rúre. Sú úžasné lahodné, mäkučké a nadýchané. A čo je na nich to najlepšie? – nie sú nasiaknuté olejom!

Ingrediencie:

500 g polohrubej múky
30 g čerstvého droždia
280-300 ml mlieka
70 g kr. cukru
2 žĺtky
50 g masla
½ lyžičky soli

Na náplň:
Džem podľa chuti alebo marmeláda

Na potretie:
rozpustené maslo

Na posypanie:
práškový cukor

 

Postup:

1. ½ mlieka zohrejeme, pridáme rozdrvené droždie a 1 lyžicu cukru. Počkáme až vyjde kvások.

2. Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme soľ, zvyšný cukor, žĺtky, maslo, mlieko a kvások. Premiešame a vypracujeme hladké, vláčne cesto.
3. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Potom cesto premiestnime, opäť prikryjeme a necháme ešte približne pol hodinku – až hodinku kysnúť.
4. Vykysnuté cesto prehodíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý asi 2 cm. Z cesta pomocou pohára vykrajujeme kruhy, ktoré prehodíme na plech vyložený papierom na pečenie.

5. Do každého kúsku urobíme menšiu jamku – môžeme na to použiť varechu alebo lyžičku.

6. Prikryjeme utierkou a kým sa zahreje rúra, necháme ešte kysnúť (približne 20 minút).

7. Pečieme pri teplote 190 stupňov kým povrch šišiek nie je zlatistý.

8. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a do otvoru dáme marmeládu. Nakoniec posypeme práškovým cukrom.

You Might Also Like