Pripravte si doma slané čipsy, ktoré budú lepšie, ako tie z obchodu!

Zdieľať článok na

Zemiaky patria na Slovensku medzi obľúbenú prílohu, ktorá sa hodí k rôznym pokrmom z mäsa i zeleniny. Môžete si z nich urobiť aj samostatné jedlá. Zemiakové chipsy máme radi všetci, aj keď sú vo väčšom množstve nezdravé. Čo si ale doma pripraviť domáce chipsy? Rozhodne sa hodia na všetky príležitosti.

Na ich prípravu potrebujeme:
2 kg podlhovastých zemiakov zhruba rovnako veľkých (lepšie je menší priemer)
3 lyžice rozpusteného masla
3 lyžice olivového oleja
soľ
1/2 až 1 lyžičku drvených chilli papričiek (nie je nutné)
4 šalotky alebo cibule
8 vetvičiek čerstvého tymiánu
Na ozdobenie môžeme použiť kúsky kozieho syra alebo opečenej slaniny

Postup prípravy:
1) Rúru predhrejeme na 200 ° C.

2) V malej miske zmiešame rozpustené maslo s olivovým olejom.

3) Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky nožom alebo krájačom na zeleninu.

4) Vyberieme vhodnú nádobu na pečenie.

5) Na toto množstvo je vhodná guľatá zapekacia miska s priemerom najmenej 23 cm, alebo akýkoľvek pekáčik s objemom zhruba 1,5 až 2 litra.

6) Do vopred pripravenej nádoby dáme asi lyžicu masla, olivového oleja a potrieme nimi celé dno. Potom na dno nasypeme trochu soli, a ak chceme, aj drvené chilli papričky, aby boli zemiaky osolenej a korenené i zospodu.

7) Plátky zemiakov kladieme zvisle vedľa seba do nádoby.

8) Cibuľu nakrájame na tenké plátky a tie potom vsunieme medzi plátky zemiakov, rozmiestnime je rovnomerne po celom pekáči.

9) Zvyšnou zmesou oleja masla zemiaky potrieme. Potom ich osolíme prípadne ešte okoreníme. Dáme do rúry piecť asi na hodinu a štvrť.

10) Potom pridáme navrch vetvičky tymianu. Pečieme, kým nie sú lupienky na povrchu chrumkavé, zhruba 35 minút.

11) Ak sa nám zdá, že zemiaky hnednú príliš rýchlo, prikryjeme ich alobalom, vďaka čomu znížime teplotu.

12) Na hotové lupienky pridáme syr, alebo slaninu a môžeme podávať.

zdroj: ezy.cz


Zdieľať článok na

You Might Also Like