Poriadna kapustnica našich babičiek – keď ju ochutnáte, inak ju už robiť nebudete.

Robíme ju už roky a stále sa jej nemôžeme nabažiť. Najväčším problémom je dostať sa cez ňu aj k iným slávnostným chodom!

Ingrediencie:

3 l vody
1 kg kyslej kapusty – nakrájanej na drobnejšie
2- 3 cibule
500 g údenej krkovičky
350 g bravčového pliecka
1 lyžičku korenia celého
4 kusy nového korenia celého
2 zrnká borievky
2 ks bôbkového listu
1 lyžičku mletého čierneho korenia
2 lyžičky mletej rasce
1 lyžičku červenej papriky
35 g sušených húb
6 sušených sliviek
6 strúčikov cesnaku
Olej alebo masť

Ďalej budeme potrebovať:

2 väčšie zemiaky
100 g údenej slaniny
300 g klobásy (aj pálivejšiej, ak máte radi)
500 ml kyslej smotany

Postup:

Do väčšieho hrnca nalejeme 3 litre vody a všetky koreniny okrem papriky a sušených húb. Dáme variť a asi po 30 minútach pridáme aj kyslú kapustu. Takto necháme prikryté variť ďalšiu hodinu, následne pridáme nakrájanú krkovičku.

Na samostatnej panvici si na oleji alebo masti speníme cibuľku, pridáme bravčové pliecko, papriku, prelisovaný cesnak a dusíme pár minút. Následne pridáme celú zmes do hrnca a do kapustnice už hodíme aj sušené slivky. Opäť necháme variť asi hodinu.

Slaninu si nakrájame na kocky a vyškvaríme v hrnci. Tuk si môžeme odložiť na neskôr. Prípadne si na tuku môžeme speniť ešte jednu cibuľku a pridať ju do kapustnice. Škvarky pridáme do kapustnice. Všetko necháme ešte chvíľu spolu povariť, zložíme z plameňa a necháme stáť 24 hodín.

Na druhý deň privedieme odležanú kapustnicu opäť do varu a pridáme aj nakrájanú klobásu a nastrúhané zemiaky.

Necháme povariť asi 30 minút, potom pridáme kyslú smotanu, premiešame, necháme ešte pár minút na plameni, zložíme a naša kapustnica je hotová. Čím dlhšie ju necháte odležať, tým chutnejšia bude!

Ak chcete, aby bola kapustnica redšia, pridajte viac vody.

Želáme vám dobrú chuť!

You Might Also Like