Podporte zdravie svojich kĺbov a uvarte si skvelú domácu huspeninu!

Ak ste ešte neochutnali huspeninu, je na čase to vyskúšať. Môže sa pýšiť nielen výbornou chuťou, ale aj pozitívnymi účinkami na zdravie našich kĺbov. To vedeli v dávnych dobách aj naši dedkovia a babičky.

Huspenina je skvelé jedlo. Vyskúšajte tento starý a osvedčený recept a potešte nielen žalúdok, ale aj svoj pohybový aparát.

Prečo je huspenina tak zdravá?

Asi vás bude zaujímať, prečo sa huspenina môže chváliť pozitívnymi účinkami na naše pohybové ústrojenstvo, predovšetkým potom na kĺby. Tajomstvo spočíva v tom, že obsahuje vysoké množstvo bielkovín, konkrétne teda kolagén, ktorý blahodarne pôsobí na naše chrupavky, šľachy, kožu a už spomínané kĺby. V kozmetickom priemysle sa tiež hojne používa na omladzovanie pleti. Ďalej je huspenina zdravá, pretože je plná elastínu, ktorý podporuje elasticitu našich tkanív a orgánov.

Ak teda budete jesť huspeninu, budete:

  • mať zdravé kĺby, šľachy, chrupavky
  • ženy sa budú pýšiť krásnou a pevnou pleťou
  • podporíte svoje cievy a správnu činnosť srdca
  • budete mať zdravší chrup

Priaznivých účinkov má toto nenápadné jedlo celú radu. Preto poďte sa pustiť do varenia!

Aké ingrediencie potrebujete?

Budete potrebovať štyri rôzne druhy mäsa z prasaťa, a to bravčové nožičky asi dva kusy, dva kusy bravčového kolena, pol kila bravčovej kože, pol kila bravčového pliecka. Z korenín 25 guľôčok čierneho korenia, 13 guličiek nového korenia, 2 kusy bobkového listu, trochu soli, ocot. Zo zeleniny potom 3 cibule, 8 strúčikov cesnaku, 5 mrkví, dva petržleny, pol hlavičky zeleru.

Ide sa na varenie geniálnej huspeniny

Bravčové nožičky, kožu a kolená vložíte do veľkého hrnca s vodou, okoreníte soľou, korením, novým korením, bobkovým listom, octom, pridáte cesnak a cibuľu a privediete do varu. Až sa mäso uvarí a povolí od kosti, pridáte bravčové pliecko a zvyšok zeleniny – mrkvu, petržlen a zeler. Počas varenia čistíte vývar od tvoriacej sa peny. Varenie bude trvať aj niekoľko hodín, ale výsledok bude stáť za to!

 

Huspeninu musíte nechať do druhého dňa riadne stuhnúť

Varením však príprava skvelej domácej huspeniny nekončí. Uvarenú zeleninu pokrájame a dáte do väčšej misy spolu s natrhaným bravčovým mäsom, potom zalejete vývarom, ktorý zo všetkých surovín vznikol. Necháte na chladnom mieste stuhnúť do druhého dňa a potom si môžete pochutnávať a prospievať tak pozitívne aj svojmu telu.

You Might Also Like