Poctivý domáci makovník! Recept mám od babky zo Sabinova. Maku je v ňom ako na poli!

Spread the love

Prísady:

Cesto:

  • ½ ml mlieka
  • 10 dkg tuku (masti)
  • 5 dkg droždia
  • 2 pl cukru
  • 80 dkg hladkej múky
  • soľ

Plnka:

  • 40 dkg mletého maku
  • 20 dkg cukru
  • 2 dl mlieka
  • kôra z 1 citróna, a šťava s ½ citróna
  • višňový kompót (ja som to robila s lekvárom)

Na potieranie:

  • 1 žltko
  • 0,5 dl mlieka

Príprava:

Cesto: V mlieku rozpustím tuk, nechám vychladnúť, pridám cukor a rozmrvené droždie. Nechám napučať. Do múky pridám soľ a napučané droždie s mliekom. Vymiesím, zakryjem a na teplom mieste nechám nakysnúť.

Mak zmiešam s cukrom a zalejem horúcím mliekom. Keď vychladne pridám citrónovú kôru a šťavu.

Hotové nakysnuté cesto premiesím a rozdelím na dve časti. Obe časti vyváľkám na obdĺžník na takú hrúbku aké chcem mať koláče. (na to dávajte pozor že cesto ešte bude kysnúť). Natriem makovou plnkou, posypem višňami a zrolujem.

Koláče poukladám na plech vyložený papierom. Trošku ďalej od seba. Nechám nakysnúť. Vrch potieram so žĺtkom rozšľahaným v mlieku.

Plech vložím do studenej rúry, nastavím na 180 stupňov a upečiem do zlatohneda.

You Might Also Like