Vynikajúce, jednoduché a rýchle domáce rožky sú tou pravou voľbou pre tých, ktorí chcú mať vždy čerstvé pečivo pripravené za krátky čas. Tento recept je tak jednoduchý, že cesto pripravíte za len 5 minút!
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200-250 ml vody
- 1 PL bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 21 g droždia
Postup:
- V menšom množstve vlažnej vody rozmiešajte cukor a droždie a nechajte kvások vzísť.
- Múku preosejte a pridajte soľ.
- Do múky vmiešajte vzejací kvások a zvyšok vody a spracujte jednotné cesto. Za 5 minút máte hotové!
- Pokryte cesto vlhkou utierkou a nechajte ho kysnúť 30 minút.
- Cesto rozdelte na 10 častí a rukami ich premiesite.
- Nechajte cesto odpočinúť 5 minút.
- Na pomúčenej doske valčekom vytvarujte trojuholníky, ktoré potom zrolujete do tvaru rožkov.
- Rožky uložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte fóliou a nechajte ich ešte 40 minút kysnúť.
- Medzitým si predohrejte rúru na 250 °C.
- Na spodok rúry umiestnite nádobu s teplou vodou, uprostred rozohriatej rúry vložte plech s rožkami a hneď zavrite dvere, aby neunikala para.
- Pečte rožky približne 10-12 minút do zlatista.
- Po vybratí z rúry rožky postriekajte vodou a nechajte ich vychladnúť na mriežke.
Prajeme vám dobrú chuť a tešíme sa na vaše ďalšie kulinárske objavy!
zdroj foto+text: Báječná vareška