NOSTALGICKÝ recept z môjho detstva. Tento koláč ma naučila babička a celá moja rodina ho miluje….

Spread the love

Kyslá smotana je vďačná zložka, ktorá sa používa najmä pri začiatočníkoch čo sa týka pečenia ako plnka. Jej kvality však netreba podceňovať.

Ako sme napísali, že koláče s kyslou smotanou sú výsadou začiatočníkov, neznamená to, že sú menej dobré. Dnes vám prinesieme jednoduchý koláč, ktorý vás dostane do kolien aj v prípade, že ste svetová pekárka!

Budete potrebovať:

  • 100g masla
  • 2 vajcia
  • 200g kondenzovaného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 8 PL polohrubej múky
  • 700g kyslej smotany (stačí 20% tuku)
  • 100g práškového cukru
  • 1 PL kakaa

Postup prípravy:

Maslo izbovej teploty vyšľahajte s celými vajíčkami, pridajte kondenzované mlieko. Potom už len pomaly špachtľou alebo vareškou primiešavajte múku s práškom do pečiva.

Cesto by malo byť veľmi husté. Rozdeľte ho na dve polovice a do jednej z nich pridajte kakao. Dobre premiešajte, aby v ceste neostali kakaové hrudky.

Rúru si predhrejte na 180 stupňov a obe cestá nalejte jednotlivo do dvoch samostatných foriem vymastených maslom. Ak nemáte dve formy, pečte cesto jedno po druhom. Pri tejto teplote ho pečte asi 20 minút.

Cesto z formy opatrne vyberte a nechajte chladnúť. Po vychladení obe cestá opatrne rozrežte priečne na polovicu. Vzniknúť by vám mali teda dve kakaové kruhové cestá a dve klasické žlté.

Potom si pripravte krém: Kyslú smotanu zmiešajte s cukrom a natrite ho na prvú žltú vrstvu cesta. Na plnku položte kakaové cesto a takto pokračujte až po poslednú vrstvu, pričom tá by mala pozostávať z plnky. Pri nej vylejte zvyšok smotany už aj na boky koláča a celý ho posypte orieškami, alebo čokoládovými ozdobami.

Niektoré gazdinky si obrežú ešte nenaporciované upečené cesto a rozdrvia ho na omrvinky, ktoré potom nasypú navrch torty. Hotovú tortu dajte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny.

Prajeme dobrú chuť!

Páčil sa vám recept a chcete sa s nim podeliť s vašimi priateľmi? Stačí ak ho budete jednoducho zdieľať 🙂 

You Might Also Like