Vlašské orechy sú vynikajúce nielen ako snack, ale aj ako súčasť rôznych receptov. Tento recept vám ukáže, ako si pripraviť sladké pečivo s vlašskými orechmi, ktoré je ideálne na raňajky, k čaju, alebo len tak, keď naňho dostanete chuť.
Ingrediencie:
- 700 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 1/2 ČL soli
- 60 g kryštálového cukru
- 7 g sušeného droždia
- 1 celé vajce + bielok z druhého
- 80 g zmäknutého masla
- 200 g vlašských orechov
- 60 – 80 g kryštálového cukru (na plnku)
- 50 g zmäknutého masla (na plnku)
- 1 žĺtok (na potretie)
Postup:
- Nalejte vodu do hrnca a nechajte ju zovrieť. Vložte do nej celé vlašské orechy a povarte ich asi 3-4 minúty.
- Vyberte orechy z vody, nechajte ich mierne vychladnúť a vylúskajte. Odvážte si 200 g na plnku.
- V miske zmiešajte mlieko, soľ, kryštálový cukor, sušené droždie, celé vajce a bielok z druhého vajíčka. Vyšľahajte metličkou.
- Pridajte múku a maslo a vypracujte vláčne cesto. Prikryte cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte plnku. Nasekajte uvarené orechy, zmiešajte ich s kryštálovým cukrom a zmäknutým maslom.
- Rozdeľte cesto na dve časti a vyvaľkajte ich na tenké pláty. Na každý plát navrstvite polovicu orechovej plnky.
7. Preložte cesto na trojice do rolky a potom nakrájajte každú rolničku na 6 častí.
- Každú časť nakrojte takmer po okraji a prepleťte ich.
- Uložte výsledné pečivo vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Potrite pečivo vyšľahaným žĺtkom.
- Vložte plech do predhriatej rúry na 180°C a pečte pečivo 25 minút.
Dobrú chuť!
Videorecept:
zdroj: Strana_Kulinarii