Krok za krokom recept vo videu – Krémové a chutné cestoviny Carbonara – Na prípravu tohto receptu potrebujete:
Ingrediencie potrebné na 4 porcie:
- 500 g cestovín
- 1 žĺtok (na osobu)
- 50 g solenej slaniny (z bravčového líčka: Guanciale)
- 50 g parmezánu (na osobu)
- Tekutina na cestoviny (podľa potreby, aby boli krémové)
- 10 g morskej soli
- Korenie podľa chuti
- Olivový olej podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku (v šupke, rozdrvený)
Príprava:
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Na žĺtky pridáme nastrúhaný parmezán, dobre premiešame a pridáme korenie.
- Cestoviny uvarte v osolenej vode. Cestoviny uvarte al dente.
- Medzitým nakrájajte slaninu na pásiky.
- Na panvicu dajte trochu olivového oleja (1 polievková lyžica – 1 1/2 polievkovej lyžice). Pridajte cesnak a keď olej zasyčí, pridajte slaninu a vyberte cesnak.
- Smažte 3 – 4 minúty, kým sa ľahko nezapečie. Prípadne môžeme z panvice odstrániť tuk.
- Keď je slanina hotová a cestoviny sa varia 10 minút, položte cestoviny na mäso.
- Premiešajte a potom pridajte časť vody z cestovín do zmesi žĺtkov a parmezánu, kým nevznikne riedka krémová konzistencia.
- Zmes nalejte na cestoviny a premiešajte, kým nevznikne krémová hmota.
- Ak sú cestoviny málo krémové, môžeme pridať ešte 1-2 naberačky vody na cestoviny.
- Poznámka: udržiavajte teplotu na nízkej úrovni a pridávajte vodu po troškách, kým sa vám nevytvorí krémová omáčka. Ak je teplota príliš vysoká, hrozí, že sa žĺtky zrazia.
Vychutnajte si s chuťou! Užite si to!